De arbeidsmarkt staat op spanning. Ook in de zorg is deze spanning voelbaar, waardoor er bijvoorbeeld problemen ontstaan in de doorstroom van cliënten. Om de problemen op te lossen, zullen wij met innovaties moeten komen. Door slimme oplossingen te bedenken en techniek te verbinden aan het bieden van goede zorg creëren wij meer efficiëntie in de ouderenzorg.
Met regelmaat evalueren we onze projecten, we vatten onze bevindingen samen in factsheets. Voor de actielijn Innovatie zijn in de afgelopen periode drie factsheets gepubliceerd:
Factsheet De Slimme Bril (aug 2021)
De slimme bril helpt zorgprofessionals om op afstand met een collega mee te kijken. In vergelijking met beeldbellen met een mobiele telefoon kan de zorgprofessional zijn handen vrijhouden voor verpleegkundige handelingen. Doordat de slimme bril beschikt over speciale software kan de collega op afstand extra aanwijzingen geven.
In het factsheet ‘De Slimme Bril’ lees je onder andere welke lessen we tot nu toe hebben geleerd, zoals:
“Bij de introductie van de slimme bril dienen de zorgprofessionals de ruimte in beschikbare tijd, voldoende deskundige ondersteuning en begeleiding te ervaren. Het gebrek van één van deze randvoorwaarden zal de energie wegnemen die initieel wordt vrijgemaakt bij een eerste kennismaking met de slimme bril.”
Factsheet Digitaal Vaardig (sept 2021)
De afgelopen periode hebben medewerkers vanuit drie zorgorganisaties een “zelfscan” uitgevoerd. Met deze zelfscan krijgt de medewerker en de digicoach een beeld van de vaardigheden op het gebied van kennis, handelingen en programma’s die nodig zijn om basale digitale werkzaamheden efficiënt te kunnen uitvoeren. Op basis van de scores uit de zelfscan begeleidt de digicoach de medewerker in de digitale ontwikkeling. Er zijn bij de drie deelnemende organisaties vijf digicoaches opgeleid. Een digicoach is een medewerker die de taak heeft om collega’s te ondersteunen in het vergroten van hun digitale vaardigheden.
In het factsheet ‘Digitaal Vaardig’ lees je onder andere wat er in de afgelopen periode is opgevallen, zoals:
“Het gebruik van mobiele apparaten scoort bij alle groepen bijzonder hoog – 206 medewerkers scoren samen een 8,5.”
Factsheet Fieldlabs (aug 2021)
Onder de noemer ‘Fieldlabs’ is een online platform opgetuigd waarop we samenwerken op het gebied van innovatie en kennis en ervaringen met elkaar uitwisselen. Tevens kunnen via dit platform (innovatieve) producten worden geleend en gereviewd. Zo verzamelen we met elkaar informatie over wat wel en niet werkt.
In het factsheet ‘Fieldlabs’ wordt verder ingegaan op de Innovatieroute, Innovatieambassadeurs, Marktverkenning en de Innovatiebehoefte. Zowel de resultaten tot nu toe als het vervolg komen aan bod.