VVT Capaciteit
Voor verwijzers zoals huisartsen en spoedposten is het belangrijk dat er een actueel en real-time overzicht is van de beschikbare beddencapaciteit bij de VVT-organisaties. De actielijn VVT Capaciteit zet zich in voor het optimaal benutten van, en het geven van inzicht in, de (vrije) beddencapaciteit in de regio.
Situatie
De druk op de beddencapaciteit in de VVT-sector is landelijk groot. Dit vanwege de hoge zorgvraag, maar ook door de krappe arbeidsmarkt. Voor huisartsen, spoedeisende hulp-artsen en transferverpleegkundigen is het dagelijkse kost om bedden te vinden voor hun patiënten.
Om welke zorgbedden gaat het?
Binnen de zorgcentra zijn er verschillende type bedden waar cliënten tijdelijk dan wel permanent verblijven. De volgende bedden staan in de regio Noord- en Midden-Limburg ter beschikking:
- Eerstelijnsverblijf laag
- Eerstelijnsverblijf hoog
- Geriatrische Revalidatiezorg
- Wlz-crisis psychogeriatrisch (IBS en zorgcrisis)
- Wlz-crisis somatiek (IBS en zorgcrisis)
- Wmo psychogeriatrisch
- Wmo somatiek
- Palliatieve bedden
- Wlz-regulier psychogeriatrisch
- Wlz-regulier somatiek
Laatste nieuws
Et zijn nog geen nieuwsberichten over ‘VVT Capaciteit’, we tonen hier vooralsnog al het nieuws.
Project: Coördinatie beddencapaciteit
Voor optimale inzet van beddencapaciteit in de regio
Het streven is om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van de beddencapaciteit in de regio Noord- en Midden-Limburg. Hiervoor staat een hulpmiddel ter beschikking, namelijk de ZorgBedWijzer. Om de vrije bedden eenvoudig inzichtelijk te maken, ontwikkelden zorgorganisaties in Noord- en Midden-Limburg samen deze app. In opdracht van Zorgkantoor VGZ namen Proteion en De Zorggroep het initiatief, dit deden ze in nauwe samenwerking met huisartsenorganisaties Meditta en Cohesie. Later sloten ook ouderenzorgorganisaties La Providence, Sint Jozef Wonen en Zorg en Land van Horne zich aan bij het initiatief.
Download de gratis app ZorgBedWijzer voor verwijzers via App Store / Google Play of open de website www.zorgbedwijzer.nl.
De huidige ZorgBedWijzer-app voldoet niet meer helemaal aan de wensen van de betrokken partijen en vraagt om doorontwikkeling.
Nieuwe inzichten en wensen implementeren
Uitgesproken behoeften en wensen m.b.t. (de toekomst van) de app ‘ZorgBedWijzer’:
- Vanuit de zorgverzekeraar is er behoefte aan bepaalde managementinformatie.
- Vanuit de Zorgverzekeraar is de eis om alle vrije beddencapaciteit met betrekking tot de langdurige bedden inzichtelijk te maken.
- Verwijzers hebben de wens uitgesproken inzicht te verkrijgen in de vrije beddencapaciteit zonder de triage te doorlopen.
- Verwijzers hebben de behoefte uitgesproken om op een andere wijze een oplossing te kunnen vinden in het geval er geen bedden beschikbaar zijn. Het toevoegen van een extra stap in de vorm van het creëren van een, al dan niet fysiek, coördinatiepunt moet in deze wens tegemoetkomen. Dit coördinatiepunt gaat met de vraag van de verwijzer aan de slag en zoekt afstemming met de zorgaanbieders binnen en buiten de regio indien er via de ZorgBedWijzer geen bed beschikbaar is.
- Vanuit het Zorgkantoor is de vraag gekomen om de werkwijzen en onderlinge afspraken rondom de coördinatie en beschikbaarheid van IBS- en zorgcrisisbedden uit te werken.
Doelen en resultaten
Het overstijgende doel binnen het thema VVT capaciteit is om optimaal gebruik te maken van de beddencapaciteit in de regio. Dit overstijgende doel draagt bij aan het criterium ‘Het verbeteren van de efficiency van zorg en organisatie’. Hierbij zijn de volgende subdoelen en gewenste resultaten te onderscheiden / geformuleerd.
Subdoelen
- Het doorontwikkelen van de ZorgBedWijzer-app met de langdurige bedden, de benodigde managementinformatie en aansluitend bij de wensen van de verwijzers;
- Het inrichten van een al dan niet fysiek coördinatiepunt in de regio voor die situaties waarin de ZorgBedWijzer geen oplossing biedt;
- Het formuleren van de werkwijzen en onderlinge afspraken rondom de coördinatie en beschikbaarheid van IBS- en zorgcrisisbedden.
De volgende (concrete) resultaten worden opgeleverd:
-
De doorontwikkelde ZorgBedWijzer-app met de mogelijkheid om van alle gecontracteerde VVT-zorgaanbieders in de regio Noord- en Midden-Limburg hierin de volgende (lege) bedden op te nemen:
• Eerstelijnsverblijf laag
• Eerstelijnsverblijf hoog
• Geriatrische Revalidatiezorg
• Wlz-crisis psychogeriatrisch (IBS en zorgcrisis)
• Wlz-crisis somatiek (IBS en zorgcrisis)
• Wmo psychogeriatrisch
• Wmo somatiek
• Palliatieve bedden
• Wlz-regulier psychogeriatrisch
• Wlz-regulier somatiek.
van alle gecontracteerde VVT-zorgaanbieders in de regio Noord- en Midden-Limburg. - Overzichten met managementinformatie zoals geformuleerd door de zorgverzekeraar en aansluitend bij de wensen van de zorgaanbieders om trends te ontdekken en keuzes te kunnen maken voor de verdeling van beddencapaciteit in de regio.
- Een ZorgBedWijzer-app die zoveel mogelijk aansluit bij de (uitgevraagde) wensen van de huisartsen, de spoedeisende hulp en de (transferafdelingen van) ziekenhuizen in de regio.
- Een werkwijze (document) hoe de ZorgBedWijzer bij te houden door de VV-aanbieders binnen en buiten kantoortijden.
- Een werkwijze (document) voor de gebruikers hoe de ZorgBedWijzer te gebruiken en hoe de toewijzing van het bed tot stand komt.
- Een werkwijze (document) hoe te handelen wanneer het gewenste bed niet beschikbaar is (escalatiewerkwijze).
- Een (fysiek) coördinatiepunt voor de regio voor die situaties waarin de ZorgBedWijzer geen oplossing biedt.
- Een afsprakenset (document) met betrekking tot de (coördinatie van) in- en uitstroom van cliënten met betrekking tot IBS-crisisbedden en zorgcrisisbedden.
- Een implementatieplan.
- Een communicatieplan.
Afbakening
Een goede afbakening creëert helderheid over wat wel tot het project behoort, en wat niet:
Het project omvat niet het implementeren van de aangepaste ZorgBedWijzer en de bijbehorende werkwijzen binnen de regio. Hiervoor dient een vervolgproject te worden opgestart.
We gaan het aantal beschikbare bedden in de regio niet heroverwegen. Aan de hand van de verzamelde managementinformatie kan hier te zijner tijd wel inzicht in worden verkregen. Hiervoor dient de aangepaste ZorgBedWijzer enige tijd in gebruik te zijn.
De bestaande afspraken inzake het WZD regioloket worden in het kader van dit project niet herzien c.q. deze staan niet ter discussie.
Zorgaanbieders in de regio Noord- en Midden-Limburg, die alleen niet gecontracteerde verblijfszorg bieden, worden in dit project niet meegenomen.
De huidige afspraken rondom WMO-respijtzorg blijven bestaan en worden in dit project niet herzien.
De ZorgBedWijzer geeft verwijzers inzicht in de vrije beddencapaciteit in de regio. Het betreft geen boekingssysteem waarmee verwijzers bedden kunnen claimen. De casus dient altijd inhoudelijk te worden beoordeeld, waarna het vrije bed definitief kan worden toegewezen.
Projectfasen
De stand van zaken met betrekking tot het project Coördinatie Beddencapaciteit is als volgt:
• de wensen van de huisartsen, spoedeisende hulp en transferafdelingen van de ziekenhuizen zijn opgehaald
• deze wensen zijn vertaald in een voorstel voor aanpassing van de ZorgBedWijzer
• met hierin tevens opgenomen de gewenste managementinformatie
• op basis van bovenstaande hebben we een offerte van de leverancier ontvangen
• deze offerte is geaccordeerd
• de leverancier is gestart met de aanpassing van de app
• de verwachte doorlooptijd voor de realisatie is 10 weken
• volgens de planning wordt de ZorgBedWijzer begin september opgeleverd.
• De werkwijzen met betrekking tot IBS- en zorgcrisisbedden (toekomst) beschreven
• Deze is door het zorgkantoor akkoord bevonden.
Factsheets
Met regelmaat evalueren we onze projecten, we vatten onze bevindingen samen in factsheets.
Het thema ‘VVT capaciteit’ is begin 2023 opgestart, de inhoud van deze pagina wordt aangevuld.
ZorgConnect Noord- en Midden-Limburg
Om goede ouderenzorg ook de komende jaren te blijven garanderen hebben wij, de zorgorganisaties van Noord- en Midden-Limburg, de handen ineengeslagen. Om te anticiperen op de huidige ontwikkelingen moeten we namelijk samenwerken. Ons doel is om gezamenlijk de ouderenzorg zichtbaar te verbeteren en voor te bereiden op de toekomst.