Wet zorg & dwang
Ieder mens heeft het recht om in vrijheid te leven, eigen keuzes te maken. Zelf beslissen hoe je je dag doorbrengt en waar je woont. Dit geldt ook voor mensen met dementie. Dat is waar deze actielijn zicht voor inzet. Deze actielijn splitst zich in de intramurale en de extramurale setting, want de Wzd is cliëntvolgend.
Vanaf 2020 geldt de Wet zorg en dwang (Wzd) in Nederland, met als motto: ”Nee, tenzij”. Het uitgangspunt van de Wet is dat er geen onvrijwillige zorg wordt toegepast tenzij het noodzakelijk is om ‘ernstig nadeel’ te voorkomen. Van onvrijwillige zorg is alleen sprake als de cliënt of de vertegenwoordiger (van een ter zake wilsonbekwame cliënt) zich verzet tegen zorg of opname. Onvrijwillige zorg moet zo kort mogelijk en op de minst ingrijpende manier plaatsvinden. Bekijk de website van ‘Dwang in de Zorg‘ voor meer informatie en onder andere praktijkvoorbeelden van onvrijwillige zorg.
Vrijheid als vanzelfsprekendheid
Voor ZorgConnect is het motto: ‘’Vrijheid als vanzelfsprekendheid’’. De Wzd is cliëntvolgend. Dit betekent dat de Wzd niet alleen in instellingen geldt, maar ook elders. Bijvoorbeeld thuis of op de dagbesteding. Kennisdeling staat centraal bij ZorgConnect. De drie grootste organisaties van ZorgConnect – Land van Horne, Proteion en de Zorggroep – hebben het voortouw genomen om het beleid rondom deze wetgeving te formuleren. Alle zeven organisaties van ZorgConnect hebben dit beleid ondertekend. Daarnaast wordt er ook samengewerkt met de ziekenhuizen: VieCuri Medisch Centrum, Stichting Laurentius Ziekenhuis en St. Jans Gasthuis en de GGZ-instellingen: MetGGZ en Vincent van Gogh.