- Home
- Thema’s
- Wet Zorg & Dwang
- Wzd in ambulante zorg
Wzd in ambulante zorg
De Wzd geldt ook voor cliënten in de ambulante setting. Elke vorm van onvrijwillige zorg kan thuis worden toegepast, mits er wordt voldaan aan de aanvullende eisen. De praktische uitvoer van de Wzd in de thuissituatie is ingewikkeld, omdat er vaak meerdere organisaties betrokken zijn. Bij onvrijwillige zorg is het extra belangrijk dat de samenwerking en communicatie tussen alle professionals soepel verloopt. Daarnaast zie je de cliënt veel minder dan in een intramurale setting en kan het lastig zijn om de benodigde informatie te verzamelen. Ook de rol van een mantelzorger kan de situatie erg beïnvloeden. Wat als een mantelzorger onvrijwillige zorg verleend?
Zoals je leest is het goed toepassen van de Wzd in de ambulante setting nog niet zo makkelijk. Een mooi vertrekpunt is dan ook de ‘Geest van de Wzd’ én het voorkomen van onvrijwillige zorg, oftewel het voorkomen van probleem/crisissituaties. Hoe je dat doet? Zie het zakkaartje en de Toolkit ‘werken met de Wzd in de eerstelijnszorg’. Bekijk ook eens onderstaand filmpje!
Project Wet Zorg en Dwang in de eerstelijnszorg
Het project ‘Wet Zorg en Dwang in de eerstelijnszorg! Vrijheid is van levensbelang!’ is gestart om onvrijwillige zorg verder onder de aandacht te brengen in de eerste lijn. We creëren meer bewustzijn door middel van scholing. Daarnaast starten we een pilot met zorgorganisaties in de gemeente Horst aan de Maas met als doel de Wzd werkbaar en uitvoerbaar in te bedden in de bestaande werkwijzen. De uitkomsten; werkwijzen en andere tools, delen we vervolgens met andere wijken of regio’s binnen Noord- en Midden-Limburg. Zo geven we proefondervindelijk op steeds meer plekken invulling aan het voorkomen of gepast toepassen van onvrijwillige zorg. Bekijk de projectpagina voor meer informatie.