Alle zeven zorgorganisaties van het samenwerkingsverband ZorgConnect Noord- en Midden-Limburg staan voor dezelfde regionale uitdaging: hoe gaan we het opleidrendement verhogen en uitval verkleinen? Hier hebben de organisaties; Proteion, De Zorggroep, Land van Horne, Sint Jozef, Vincent Depaul, La Providence en Beek & Bos de afgelopen 2,5 jaar aan gewerkt.
De zorgorganisaties willen er samen voor zorgen dat collega’s in opleiding de best passende begeleiding en opleiding krijgen. Dit doen ze samen en lerend van elkaars successen en zoekend naar nieuwe wegen. Dit artikel geeft een beknopte samenvatting van het impactonderzoek dat de resultaten laat zien van de initiatieven die in de regio Noord- en Midden-Limburg zijn genomen.
Groter opleidrendement
De zorg is continu in beweging, er is veel veranderd de afgelopen jaren in de verpleeg- en verzorgingstehuizen, maar ook in de thuiszorg. Onze collega’s staan voor de uitdaging van een personeelstekort. Tegelijkertijd blijven mensen langer thuis wonen. Deze uitdagingen zijn anders dan die van tien jaar terug. Daarom zijn de handen ineengeslagen vanuit het samenwerkingsverband ZorgConnect Noord- en Midden-Limburg onder het motto: ‘’Alleen ga je snel, samen kom je verder’’.
Regionale pilots en de impact hiervan
Om aan de uitdagingen te werken, zoals een hoger opleidrendement, zijn regionale pilots gestart. Een voorbeeld hiervan is het blended leertraject voor werkbegeleiders, waarbij interne collega’s opgeleid werden tot trainer. Van alle initiatieven is de pilotfase afgerond. Deze initiatieven zijn op kleine schaal uitgevoerd. We hebben de opdracht uitgezet om een impactonderzoek uit te voeren. Middels dit onderzoek wilden we erachter komen wat er nodig is om deze initiatieven te integreren op grotere schaal. Zo kunnen we de impact stapsgewijs versterken en zo passend en effectief mogelijk resultaat behalen.
Natuurlijk zijn de zorgorganisaties ook bezig met eigen initiatieven. Deze zijn niet in dit onderzoek meegenomen, maar kunnen de zorgorganisaties wel van elkaar gebruiken ter inspiratie. Goede voorbeelden hiervan zijn de Leerhuiskamer van Sint Jozef. Een hybride leerafdeling om de afstand tussen de praktijk en theorie te verkleinen. De Zorggroep is hier nu ook mee gestart en neemt het voorbeeld van Sint Jozef hierin mee. Ook Proteion heeft een eigen initiatief, een leercoach voor collega’s in opleiding. Dit wordt ook gedeeld binnen de samenwerkingspartners van ZorgConnect.
Afronding fase 1
De regionale pilots zijn afgerond. De concepten zijn bijgesteld waar nodig, maar we kunnen nog niet meten of deze initiatieven ook daadwerkelijk leiden tot een hoger opleidrendement. Met het impactonderzoek kunnen we wel zien wat de werking en doorwerking is van deze pilots. Lukt het om in de dagelijkse praktijk wat anders te gaan doen? Zoals een werkbegeleider die deelneemt aan de blended leerlijn: handelt hij/ zij effectiever bij de begeleiding van een collega in opleiding? In de tweede fase zullen succesvolle pilots worden opgeschaald binnen de staande organisaties, en nieuwe regionale initiatieven worden (door-)ontwikkeld.
Wanneer de succesvolle pilots zijn opgeschaald en strategie en beleidsplannen van individuele organisaties nog meer in afstemming zijn met regionale ZorgConnect doelstellingen op gebied van leren & ontwikkelen, dan zal er nog beter kwantitatief én kwalitatief resultaat gemeten en behaald kunnen worden.
Vanuit daar zullen we doorgaan met het versterken en verdiepen van de regionale samenwerking zonder verlies van autonomie en met impactvol resultaat voor de regio en de sector.
Over ZorgConnect
Voor vragen of meer informatie rondom de actielijn Leerklimaat en Praktijkbegeleiding kunt u contact opnemen met Sigrid Smeele.