In Noord- en Midden-Limburg wordt vanuit de ‘Praktijktuin Wzd in de ambulante zorg’(2022) en het opvolgende project ‘Wzd in de eerstelijnszorg – vrijheid is van levensbelang’ een werkwijze gezocht voor de uitvoering van de Wet zorg en dwang bij cliënten met dementie die thuis wonen. In gemeente Horst aan de Maas draait hiervoor een pilot.
Daarin komen Renee van den Kroonenberg, Wzd-deskundige van De Zorggroep; Serena Delagarde, trajectbegeleider van Hulp bij Dementie en Cristhel Janssen, verpleegkundig specialist bij Huisartsenparktijk Nieuw Huys aan het woord. Zij geven aan hoe belangrijk het is om je cliënt écht goed te kennen. Dat kan onder andere door zijn levensverhaal vast te leggen, waardoor je goed kunt aansluiten bij zijn wensen en behoeften. Bij de zorg en ondersteuning is vrijheid een vanzelfsprekendheid, maar soms is onvrijwillige zorg nodig. Deze beperking van die vrijheid gebeurt alleen als het niet anders kan. Dat is het uitgangspunt van de Wet zorg en dwang. Als je de cliënt écht goed kent, dan kun je ook goede alternatieven bieden.
Ook de multidisciplinaire samenwerking tussen huisarts, praktijkondersteuner, trajectbegeleider/casemanager dementie, wijkverpleging én de cliënt zelf, is belangrijk om onvrijwillige zorg te voorkomen. Je ziet en hoort hen ook in de video. Korte lijnen en een goede samenwerking staan centraal. En als er dan toch onvrijwillige zorg nodig is, is dit in ieder geval de beste zorg voor de cliënt op dat moment. Crisissituaties of gedwongen opnames kunnen dan mogelijk voorkomen worden.