Schrijf je in voor de nieuwsbrief! Ontvang het laatste nieuws maandelijks in je mailbox.

Projecten consultatie en diagnostiek dichtbij

Innovatie richt zich dit jaar op vier verschillende thema’s. Een daarvan is: het organiseren van consultatie en diagnostiek dichtbij de cliënt. Met consultatie en diagnostiek dichtbij worden experimenten uitgevoerd om innovatieve technologieën te testen, zoals consultatie op afstand voor wondzorg, experimenten met CRP-meters en Point of Care Tests (POCT).

De kunst van het thema Innovatie, en bovenal dit project, is om niet een probleem te zoeken bij verschillende innovatieve oplossingen, maar écht het probleem uit de werksituatie op te halen en daarbij te zoeken naar een geschikte oplossing door middel van technologische ontwikkelingen.

Verschillende projecten:

  1. CRP-meter
    Met een CRP-meter wordt er een vingerprik afgenomen om binnen een paar minuten de uitslag te ontvangen. Het CRP-gehalte geeft een aanwijzing over de aanwezigheid van een ontstekingsproces of infectie in het lichaam. Voorheen moest je het CRP-gehalte in je bloed laten testen in een lab. Via de CRP-meter gaat dit een stuk sneller, mobieler en efficiënter.
    Het thema Innovatie heeft van september tot december 2023 geëxperimenteerd met het gebruik van een CRP-meter. Middels dit experiment met het digitale hulpmiddel wil ZorgConnect de kwaliteit van zorg, de efficiëntie van zorg en organisatie, en de medewerkerstevredenheid verhogen. Hierover volgt binnenkort een video, dus houd onze website in de gaten.

  2. Digitale stethoscoop
    In samenwerking met Fontys Hogeschool is de werkgroep bij elkaar gekomen. De digitale stethoscoop lijkt qua uiterlijk op de bekende ouderwetse stethoscoop, maar biedt nieuwe mogelijkheden dankzij de digitale uitkomst. Met het gebruik van de stethoscoop kan een arts de opnames terugluisteren en zo op een later moment een uitgebreid advies geven, doordat de opnames beschikbaar blijven en niet alleen real-time beluisterd kunnen worden. De eerste arts van de participerende organisaties is momenteel aan het experimenteren met de digitale stethoscoop. Andere organisaties en verschillende functies zullen volgen. Hierover volgt later meer.

  3. Digitale hulpmiddelen
    Begin mei zijn er verschillende digitale hulpmiddelen gepresenteerd aan de werkgroep. In samenwerking met de werkgroep zijn verschillende hulpmiddelen zorgvuldig geselecteerd. Nu is de groep aan zet om hun voorkeur aan te geven, waarna het gekozen hulpmiddel getest zal worden.

De volgende hulpmiddelen zijn in optie om in het najaar mee te experimenteren:

  • Een klein apparaat om thuis of op afstand op betrouwbare wijze met vijf verschillende mogelijkheden zowel naar je huid, keel, temperatuur als oren te kijken en naar je hartslag te luisteren. Deze data wordt bijgehouden in de bijbehorende app.
  • Vanuit huis betrouwbare gezondheidsmetingen doen, zodat zorgverleners op afstand kunnen begeleiden en handelen. Een apparaatje om verschillende waarden op te meten, die automatisch worden doorgezet naar het platform, zodat je dit niet meer handmatig hoeft door te voeren.
  • Een apparaat voor zorgprofessionals om verschillende metingen mee te doen, zoals hartslag, temperatuur, saturatie en bloeddruk. De gegevens worden direct opgeslagen in het Elektronisch Cliënten Dossier (ECD) in slechts één minuut.
  • Een multisensor oplossing voor 24-uurs monitoring. Altijd en overal zicht op hoe het gaat, ook op afstand. Geschikt voor zorgprofessionals om verschillende waarden te meten zoals hartslag, saturatie en ademhaling. Daarnaast kan het apparaat ook activiteit en valdetectie meten. Vervolgens kun je de trends in de database bekijken.

Werkgroep van het project
Deze werkgroep is vertegenwoordigd door de organisaties: De Zorggroep, Proteion, Beek en Bos en Land van Horne. Elke organisatie heeft een arts (SO), een verpleegkundig specialist of een verpleegkundige aangesteld om actief deel te nemen.

Point-of-care
Het hoofddoel van dit deeltraject is om op een laagdrempelige manier te experimenteren met nieuwe point-of-care technologieën. POCT is een snelle diagnostische methode om (laboratorium)tests uit te voeren in de buurt van de patiënt. Het wordt steeds meer toegepast op momenten dat snelle resultaten nodig zijn en/of waar transport een belemmerende factor kan zijn in de breedste zin van het woord.

Het voordeel van deze gevarieerde werkgroep en de mogelijkheid tot experimenteren met digitale hulpmiddelen is het delen van resultaten en het leren van en met elkaar. De uiteindelijke aanschaf is de keuze van de organisatie zelf.

Deel dit artikel

Innoveren in de ouderenzorg

Innoveren in de ouderenzorg. We kunnen er niet omheen. De komende jaren zal de vraag naar ouderenzorg alleen maar toenemen en zullen er steeds mínder zorgprofessionals in de ouderenzorg beschikbaar zijn die de benodigde zorg kunnen leveren. Daarbij komt ook nog eens dat de zorgvraag complexer gaat worden. Kortom; innoveren is cruciaal om goede ouderenzorg in de toekomst te blijven garanderen.

Ons doel!

Tevreden medewerkers én cliënten, dat is ons doel!

Interactief online platform

Alle resultaten komen samen op een interactief online platform. Hier wordt informatie en kennis verzameld, contact gelegd en van elkaar geleerd.

Om dit te kunnen verwezelijken wordt in het platform o.a. een uitleenservice opgezet. Met deze uitleenservice worden voor én door zorgprofessionals reviews verzameld over het gebruik van innovatieve producten. Zo leren we van en met elkaar!

Binnen het platform is ook ruimte voor het uitwisselen van ideeën en ideeën te generen op basis van onze regionale innovatiebehoefte.

Experimenten en pilots

We voeren gezamenlijk experimenten en pilots uit. Dit doen we aan de hand van een tevens gezamenlijk opgestelde innovatieroute! In deze route worden professionals stap voor stap meegenomen door het innovatieproces. Vanzelfsprekend worden alle inzichten weer gedeeld op het online platform.

Marktverkenning

Continu verkennen wij de markt. Welke (technologische) innovatie bestaat er al? Maar ook: wat zijn de laatste nieuwe innovaties (start-ups). Zo blijven we als regio goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!

Onderwijs

We werken samen met het onderwijs in de vorm van (kennis)uitwisseling tussen studenten en professionals. Studenten krijgen hierin een concrete rol. Zij zijn onderdeel van het project. Denk daarbij aan het up to date houden van het platform of het aanleveren van gebruikershandleidingen en filmpjes.

Innovatie-ambassadeur

De innovatie-ambassadeur is een zorgprofessional die beschikt over de juiste kennis, vaardigheden en tools om innovatie in de praktijk te kunnen vormgeven. Collega professionals worden door de innovatie-ambassadeur stap voor stap meegenomen in het doorlopen van de innovatieroute.

Innovatiebehoefte als startpunt

Vanuit de innovatiebehoefte worden inzichten verkregen én gedeeld, op basis waarvan vervolgens innovatiethema’s worden geformuleerd. Voor het ophalen van de innovatiebehoeften hebben we een eerste instrument ontwikkeld, waarin ook aandacht is voor de aspecten van positieve gezondheid.