Schrijf je in! Voor hét regiocongres Wet zorg & dwang - 7 november

Jongeren aan het woord over werkbeleving in de VVT

Onderzoek toont aan dat het verzuim en verloop onder jongeren hoger is dan in andere leeftijdscategorieën. Onderwerpen die invloed hebben op het verzuim en verloop zijn o.a. veiligheid op de werkvloer, hoge werkdruk en een te kort aan uitdaging en doorgroeimogelijkheden. Om te toetsen hoe jongeren binnen de VVT organisaties in onze regio over deze onderwerpen denken, hebben we onlangs een enquête uitgezet. De enquête is ingevuld door medewerkers van 20 tot 27 jaar oud. We nemen je in dit artikel mee in de belangrijkste uitkomsten van de enquête.

Secundaire arbeidsvoorwaarden en salaris

Het salaris en de secundaire arbeidsvoorwaarden blijken geen dealbreaker te zijn voor de respondenten. De meerderheid (45%) is redelijk of zelfs helemaal tevreden over de secundaire arbeidsvoorwaarden. Ook over het salaris is meer dan de helft (61%) redelijk tot helemaal tevreden.

Inwerkperiode en veiligheid

Over de inwerkperiode zijn de respondenten wisselend. De meeste respondenten (42%) vinden dat de inwerkperiode helemaal is afgestemd op hun behoeften. Daarentegen geeft 40% aan dat deze periode helemaal niet tot niet echt is afgestemd op de behoeften. Wanneer dit niet het geval is, komt dit met name door het te kort aan personeel en tijd om een nieuwe collega goed in te werken. “Het begon goed, echter vielen beiden contactpersonen uit vanwege ziekte.” Een andere respondent geeft ook aan dat het aan de bezetting ligt: “In verband met personeelstekort is er niet voldoende bezetting om echt ingewerkt te worden, je moet gewoon meedraaien op de afdeling.”

De meeste respondenten voelen zich veilig en vertrouwd op de werkvloer, wat een positief teken is voor de algehele werkomgeving. Ze voelen zich veilig om alles te bespreken met de leidinggevenden en ervaren vertrouwen om aan te geven of iets moeilijk is of niet. “Ik kan goed aangeven welke begeleiding en vragen ik heb. Ik weet naar wie ik toe moet gaan en hierdoor is de begeleiding op maat.” Het merendeel is dus positief. Er is echter nog steeds een klein percentage dat zich minder veilig voelt, wat erop wijst dat er nog ruimte is voor verbetering.

Hoge werkdruk heeft negatieve invloed op de sfeer

Werkdruk is een ander belangrijk thema dat naar voren komt uit de enquête. Een aanzienlijk deel van de respondenten ervaart regelmatig hoge werkdruk en erkent dat deze hoge druk een negatieve invloed heeft op de sfeer op de werkvloer. Bovendien geeft de enquête aan dat “61% van de respondenten door hoge werkdruk overweegt om de sector te verlaten.” Dit wijst op de mogelijke impact van werkdruk op werknemersretentie in deze sector.

Uitdaging en doorgroeimogelijkheden

De enquête benadrukt ook de behoefte aan meer uitdagend werk en duidelijke doorgroeimogelijkheden. Jongeren uiten de wens om hun vaardigheden verder te ontwikkelen en zoeken naar kansen om, het liefst binnen twee jaar, door te groeien binnen de organisatie. Dit signaal is cruciaal voor het behoud van talent en het waarborgen van een gemotiveerd en toegewijd personeelsbestand.

Aanmelden om mee te denken

Op 17 september wordt er met een kleine groep jongeren verder gesproken en gediscussieerd over de onderwerpen uit de enquête. De input uit de enquête en de verdiepende sessie zetten we in voor HR-beleid en interventies die bijdragen aan het behoud van personeel voor de VVT sector.

Je bent nog van harte welkom om mee te denken tijdens de sessie die 17 september van 10:00 – 16:00 uur plaatsvindt bij Gilde Opleidingen in Roermond. De verlet uren worden vergoed en voor een lunch wordt gezorgd.

Wil je meedenken of ken je iemand die mee wil denken? Neem contact op met Dion Spoler via d.spoler@rocgilde.nl of meld je aan via deze link.

Deel dit artikel

Innoveren in de ouderenzorg

Innoveren in de ouderenzorg. We kunnen er niet omheen. De komende jaren zal de vraag naar ouderenzorg alleen maar toenemen en zullen er steeds mínder zorgprofessionals in de ouderenzorg beschikbaar zijn die de benodigde zorg kunnen leveren. Daarbij komt ook nog eens dat de zorgvraag complexer gaat worden. Kortom; innoveren is cruciaal om goede ouderenzorg in de toekomst te blijven garanderen.

Ons doel!

Tevreden medewerkers én cliënten, dat is ons doel!

Interactief online platform

Alle resultaten komen samen op een interactief online platform. Hier wordt informatie en kennis verzameld, contact gelegd en van elkaar geleerd.

Om dit te kunnen verwezelijken wordt in het platform o.a. een uitleenservice opgezet. Met deze uitleenservice worden voor én door zorgprofessionals reviews verzameld over het gebruik van innovatieve producten. Zo leren we van en met elkaar!

Binnen het platform is ook ruimte voor het uitwisselen van ideeën en ideeën te generen op basis van onze regionale innovatiebehoefte.

Experimenten en pilots

We voeren gezamenlijk experimenten en pilots uit. Dit doen we aan de hand van een tevens gezamenlijk opgestelde innovatieroute! In deze route worden professionals stap voor stap meegenomen door het innovatieproces. Vanzelfsprekend worden alle inzichten weer gedeeld op het online platform.

Marktverkenning

Continu verkennen wij de markt. Welke (technologische) innovatie bestaat er al? Maar ook: wat zijn de laatste nieuwe innovaties (start-ups). Zo blijven we als regio goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!

Onderwijs

We werken samen met het onderwijs in de vorm van (kennis)uitwisseling tussen studenten en professionals. Studenten krijgen hierin een concrete rol. Zij zijn onderdeel van het project. Denk daarbij aan het up to date houden van het platform of het aanleveren van gebruikershandleidingen en filmpjes.

Innovatie-ambassadeur

De innovatie-ambassadeur is een zorgprofessional die beschikt over de juiste kennis, vaardigheden en tools om innovatie in de praktijk te kunnen vormgeven. Collega professionals worden door de innovatie-ambassadeur stap voor stap meegenomen in het doorlopen van de innovatieroute.

Innovatiebehoefte als startpunt

Vanuit de innovatiebehoefte worden inzichten verkregen én gedeeld, op basis waarvan vervolgens innovatiethema’s worden geformuleerd. Voor het ophalen van de innovatiebehoeften hebben we een eerste instrument ontwikkeld, waarin ook aandacht is voor de aspecten van positieve gezondheid.