De vergrijzing is in volle gang en de vraag naar zorg neemt toe. De ouderenzorg staat tegelijkertijd voor een grote uitdaging: hoe behoud je gekwalificeerd personeel? Onderzoek toont aan dat het verzuim en verloop onder jongeren hoger is dan in andere leeftijdscategorieën. Aanleiding genoeg om een aanpak te ontwikkelen die zich specifiek richt op de doelgroep jongeren.
Het is daarom van belang om inzichten te verkrijgen in deze specifieke doelgroep. Niet alleen om effectieve strategieën te ontwikkelen die de uitstroom verminderen, maar ook jongeren aantrekken tot een carrière in de ouderenzorg. Om te voorkomen dat we gaan invullen wat van belang is voor deze doelgroep, gaat de projectgroep met deze doelgroep in gesprek. Centraal staat het ophalen wat deze doelgroep écht nodig heeft, waar ze op vastlopen en wat hen drijft.
Inzicht verkrijgen en in gesprek gaan
De eerste stap in het verkrijgen van inzicht is een enquête die verstuurd is binnen de deelnemende organisaties. In deze enquête stellen we vragen over de voorwaarden, inwerkperiode, veiligheid, werkdruk en doorgroeimogelijkheden.
Tijdens een nader te plannen live event gaan we in gesprek met een groep jongeren. In de enquête kunnen respondenten aangeven of ze hierbij aanwezig willen zijn. Tijdens dit event gaan we in gesprek over de thema’s en antwoorden uit de enquête.
Op deze manier verzamelen we waardevolle input over uitdagingen, verwachtingen en motivaties van deze doelgroep. Deze input zetten we in voor HR-beleid en interventies. Ook willen we vanuit het thema behoud jongeren een stem geven zodat ze zich gehoord voelen en onderling erkenning vinden.
Meedenken?
Wil je meedenken of ken je iemand die mee wil denken? Neem contact op met Dion Spoler via d.spoler@rocgilde.nl