Tijdens de Slimme Zorg Estafette nam de actielijn Wet Zorg en Dwang deel met een interactieve workshop: “Onvrijwillige Zorg, ervaar het maar!” Door bewuster stil te staan bij de delicate balans tussen veiligheid en vrijheid, sta je eerder stil bij onvrijwillige zorg.
Tijdens deze workshop stond interactie met de deelnemers centraal. De workshop begon met een vorm van onvrijwillige zorg voor elke deelnemer, zoals het gebruik van een hansop, het controleren van een tas of het hebben van cameratoezicht. Op deze manier konden de deelnemers ervaren hoe een dergelijke situatie voelt. Vervolgens werden verschillende sketches uitgebeeld, waarna de deelnemers konden stemmen over hoe zij in deze situaties zouden handelen.
- De cliënt wil niet douchen. Hoe ga je met deze situatie om? Kijk je naar mogelijkheden waar de cliënt wel toestemt, of moet de cliënt onder dwang worden gedoucht?
- De cliënt weigert medicatie. Wat doe je? Geef je de cliënt toch stiekem medicatie, of ga je in gesprek met de arts of familie?
- De cliënt wil de GPS-tracker niet meenemen naar buiten. Wat doe je nu? Ga je in gesprek met de arts of familie, of stop je de GPS-tracker ergens anders in?
Tijdens deze sketches stond centraal dat er geen goed of fout antwoord is. Elke situatie is maatwerk, zolang je jouw antwoord maar goed kunt onderbouwen. Om onvrijwillige zorg zoveel mogelijk te beperken, werden de volgende tips gegeven:
- Ken je cliënt, maak een levensverhaal.
- Blijf rustig; een cliënt merkt onrust of haast op.
- Blijf sparren met collega’s om onvrijwillige zorg te voorkomen. Het zit vaak ook in onbewuste kleine handelingen.
- Blijf denken in mogelijkheden en houd in gedachten welke afweging je maakt.
- Ga er altijd vanuit om de cliënt’s eigen regie zo veel mogelijk te behouden.
- Maak zo veel mogelijk visueel contact met de cliënt.
Wat is de deelnemers bijgebleven of opgevallen?
Deelnemers gaven aan zelf al veel bezig te zijn met het voorkomen van onvrijwillige zorg, maar dat het soms ongemerkt kan insluipen. Na afloop konden ze ook vertellen welke vormen van onvrijwillige zorg er nog meer waren toegepast in de sketches, zoals het niet vragen wat de cliënt op zijn boterham wil en het nemen van beslissingen voor de cliënt. Wilsonbekwaam ter zake kun je op sommige onderdelen wel zijn en op andere niet. Daardoor is het altijd belangrijk af te stemmen met de dokter of GZ-psycholoog.
Er ontstond een mooi gesprek en bewustwording tijdens de workshop. De deelnemers gaven aan zelf ook al veel aan persoonsgerichte zorg te doen. Ze zullen na hun deelname nog meer letten op kleine/onbewuste handelingen. De workshop werd als leuk, leerzaam en prettig ervaren!
VR-bril Into D’mentia
Na afloop van de workshop konden de deelnemers ook de VR-bril met scenario’s van Into D’mentia doorlopen. Een deelnemer heeft de simulatie van ongeveer 15 minuten doorlopen. Dit werd als zeer leerzaam én interessant ervaren. Tijdens deze simulatie geef je antwoord op hoe je in bepaalde situaties zou handelen. Vervolgens krijg je een aantal sterren; dat geeft aan wat je weet van de Wet zorg en dwang en hoe goed je onvrijwillige zorg hebt vermeden.