Ieder mens heeft het recht om in vrijheid te leven en eigen keuzes te maken: je beslist zelf hoe je je dag doorbrengt en waar je woont. Mensen met dementie hebben weliswaar zorg en ondersteuning nodig, maar dat moet zoveel mogelijk zorg zijn waar ze zelf voor kiezen. Daar maken de cliënt en zorgverlener samen afspraken over.
Dat is waar de actielijn ‘Wet Zorg & Dwang‘ zich hard voor maakt. Daarom organiseert deze actielijn informatieve bijeenkomsten om meer mensen bewust te maken van het leven in vrijheid.
Lezing over psychofarmaca buiten de richtlijn en psychosociale interventies in relatie tot de Wet Zorg en Dwang
Op dinsdag 30 mei heeft in Het Forum Roermond de eerste informatieve bijeenkomst plaatsgevonden. De bijeenkomst bestond uit twee lezingen van Dr. Rob van Marum (Geriater en klinisch farmacoloog) en Dr. Frederik-Jan Bruijel (GZ psycholoog en WZD-functionaris). Zij gingen in op resp. ‘Rationeel voorschrijven van psychofarmaca’ en ‘Psychosociale interventies in het kader van de WZD’.
De middag was bedoeld voor SO/vpk specialist/PA en (GZ) psychologen die werkzaam zijn bij de bij ZorgConnect aangesloten ouderenzorgorganisaties. Voor het bijwonen kregen zij accreditatiepunten.
Lezing 1: Rationeel voorschrijven van psychofarmaca
Dr. Rob van Marum (Geriater en klinisch farmacoloog)
Aan de hand van (o.a.) enkele cases uit verschillende decennia nam Dr. van Marum de deelnemers mee in het (rationeel) voorschrijven van psychofarmaca en hoe men er in het verdere, maar ook nabije, verleden mee om ging. Onderwerpen (ziektebeelden, typen medicatie etc.) die hierbij aan bod kwamen waren onder meer: Probleemgedrag, Psychose, Delier, antidepressiva, SSRI’s, Benzo’s, risico’s, bijwerkingen, bewijshiërarchie en afbouw & stoppen.
“Wat moet je nu?”
Met die woorden en de volgende adviezen sloot Dr. van marum zijn presentatie af:
- Psychofarmaca zijn niet verboden
- Ken de nadelen en wees daar eerlijk over
- Ken de eigenschappen en gebruik ze
- Maak een eigen psychofarmacaformularium
- Ga uit van een N=1 design want vertrouwen op studies brengt je niet ver.
- Daarbij hoort: veel proberen, maar ook op tijd weer stoppen
Lezing 2: Psychosociale interventies in het kader van de WZD
Dr. Frederik-Jan Bruijel (GZ psycholoog en WZD-functionaris)
Tijdens zijn lezing ging Dr. Bruijel in op drie hoofdthema’s; ‘Het Kader: De wet zorg en dwang’, ‘Verzet herkennen en begrijpen’ en ‘Dwang voorkomen, toepassen en afbouwen’.
Het kader: De wet zorg en dwang
Ministerie VWS: De Wet zorg en dwang regelt de rechten bij onvrijwillige zorg of onvrijwillige opname van mensen met een verstandelijke beperking en mensen met een psychogeriatrische aandoening (zoals dementie).
Dr. Bruijel gaf tijdens zijn lezing o.a. antwoord op de vragen; Wat is verzet?, Wat is het doel van de wet? en Wanneer geldt de wet?. Ook ging hij in op ‘Onvrijwillige zorg’ en ‘Subsidiariteit, proportionaliteit en doelmatigheid’.
Aan de hand van een casus nam hij de aanwezigen mee in de toepassing van de WZD. Dr. Bruijel sloot af met enkele conclusies:
- De Wzd gaat over gedrag en beleving
- De Wzd gaat voor 80 % over gedrag
- Om verzet voorkomen vraagt kennis van gedrag, psychosociale interventie
- Soms is dwang noodzakelijk en ook gerechtvaardigd ook binnen de Wzd
- Bij onvrijwillige zorg is medicatie soms helemaal niet zo’n slecht idee, zeker met het oog op de beleving
Meer weten over (een van) de lezingen? Neem contact op met Miranda Fleuren, projectleider van de actielijn WZD via miranda.fleuren@dezorggroep.nl.