In 2019 is onderzoek gedaan naar de behoeften van cliënten en medewerkers op het gebied van beeldcontact. Eén van de initiatieven die hieruit voortvloeide was het toepassen van de slimme bril bij observatie, supervisie en kennisoverdracht tussen professionals.
De slimme bril is een bril waarmee een collega zorgprofessional op afstand kan meekijken. Het grote voordeel is dat de brildrager (vaak een zorgprofessional) beide handen nog vrij heeft om bijvoorbeeld een handeling uit te voeren.
Door middel van verschillende experimenten zoeken we nu uit waar en op welke manieren de bril het beste ingezet kan worden.
Slimme bril in de praktijk
In 2021 is de slimme bril daadwerkelijk in de praktijk gebracht, dat wil zeggen het zorgpersoneel van verschillende aangesloten organisaties is aan de slag om ermee te leren werken.
Ervoor gekozen is om de slimme bril in deze pilot in te zetten op wondzorg. “We denken dat we daar de meeste winst uit kunnen halen.” Legt projectleider van de slimme bril Loes Jacobs uit. Zo kan een gespecialiseerde verpleegkundige of arts op het gebied van wondzorg live mee kijken met een wijkverpleegkundige die op huisbezoek is en kan er overlegd of direct gehandeld worden.
Het is even wennen, maar patiënten reageren over het algemeen positief. Het scheelt hen immers vaak ook een ritje naar het ziekenhuis.
Weten wat de ervaringen zijn van wijkverpleegkundige Larissa Heideveld en wondzorg verpleegkundige Martijn Thijssen met de slimme bril? Je ziet het in deze video: