Schrijf je in! Inspiratie event 'Bouwen aan veerkracht' - 12 december

ZorgConnect Leerfestival 2024: Een dag vol nieuwsgierigheid en inspiratie!

Op 26 september 2024 verzamelden collega’s van zeven zorgorganisaties en Gilde zich bij Hoeve Rosa in Sevenum voor de vierde editie van het ZorgConnect Leerfestival. Een dag die volledig in het teken stond van Nieuwsgierigheid, en dat werd vanaf het begin al duidelijk!

Een nieuwsgierige start
Bij aankomst werden de deelnemers meteen uitgedaagd: voelen in een mysterieuze doos en ruiken aan potjes vol verrassende geuren. Dit was geen gewone binnenkomst – het was een uitnodiging om je nieuwsgierigheid aan te zetten en het onbekende tegenmoet te treden. Wie durfde de eerste stap te zetten?

Inspirerende workshops en een verrassende keynote
De dag begon met een inspirerende keynote van Jason Fredrick van Eunen, die iedereen prikkelde met zijn inzichten over nieuwsgierigheid. Via een speelse ‘Ren je Rot’- parade kozen de deelnemers uit een breed aanbod aan workshops, waaronder thema’s als het leerklimaat, écht luisteren, werken met verschillende generaties en meer. Er was zelfs ruimte om te ontspannen met een rustgevende handmassage.

Nieuwsgierigheid overal
Overal op het festival waren er verrassingen te ontdekken. Stickers met prikkelende quotes en QR-codes die naar artikelen, podcasts of quizzen leiden, zorgden voor subtiele prikkels om de nieuwsgierigheid verder aan te wakkeren. Boeken met mysterieuze titels bleken van binnen zelfs nog verrassender: sommigen bevatten een spiegel of verborgen tekst. 

De gekleurde hoeden van Edward de Bono brachten het element van spel en interactie. Elke hoed stond voor een ander perspectief, zoals feiten of creativiteit, en ging rond met bijpassende vragen die collega’s elkaar stelden. Hierdoor ontstonden dynamische en diepgaande gesprekken. 

Oploskoffie en theater
Een acteur met een koffiekan op zijn rug verraste de deelnemers met niet alleen koffie, maar ook nieuwsgierige vragen in plaats van oplossingen voor hun problemen. Deze speelse interacties maakten nieuwsgierigheid tastbaar.

De dag eindigde met een theatervoorstelling over communicatie en de ‘emotionele bankrekening’, waarbij deelnemers op een hilarische manier leerden over het belang van communicatie op de werkvloer. 

Een blijvende indruk
De reacties spraken voor zich: deelnemers hadden plezier, voelden zich weer even kind en raakten geïnspireerd om deze nieuwsgierigheid mee terug te nemen naar hun werkvloer. Zoals een deelnemer zei: “Iedereen zou dit mee moeten maken!”

Wat zat er in het tasje?
Als afsluiter kregen alle deelnemers een tasje mee met daarin een mysterieus pakketje dat pas om 16:12 uur mocht worden geopend. Nieuwsgierigheid werd opnieuw aangewakkerd – waarom die specifieke tijd? Wat zou erin zitten? Dit pakketje bevatte flyers en een sticker met QR-code, om ook de collega’s die er niet bij konden zijn te inspireren. 

Nieuwsgierigheid is besmettelijk
Het ZorgConnect Leerfestival 2024 liet zien hoe krachtig nieuwsgierigheid kan zijn in het leren en samenwerken. De opgedane inspiratie en nieuwe contacten vormen de basis voor blijvende verbindingen tussen zorgorganisaties. Samen bouwen we aan een nieuwsgierig leerklimaat!

Deel dit artikel

Innoveren in de ouderenzorg

Innoveren in de ouderenzorg. We kunnen er niet omheen. De komende jaren zal de vraag naar ouderenzorg alleen maar toenemen en zullen er steeds mínder zorgprofessionals in de ouderenzorg beschikbaar zijn die de benodigde zorg kunnen leveren. Daarbij komt ook nog eens dat de zorgvraag complexer gaat worden. Kortom; innoveren is cruciaal om goede ouderenzorg in de toekomst te blijven garanderen.

Ons doel!

Tevreden medewerkers én cliënten, dat is ons doel!

Interactief online platform

Alle resultaten komen samen op een interactief online platform. Hier wordt informatie en kennis verzameld, contact gelegd en van elkaar geleerd.

Om dit te kunnen verwezelijken wordt in het platform o.a. een uitleenservice opgezet. Met deze uitleenservice worden voor én door zorgprofessionals reviews verzameld over het gebruik van innovatieve producten. Zo leren we van en met elkaar!

Binnen het platform is ook ruimte voor het uitwisselen van ideeën en ideeën te generen op basis van onze regionale innovatiebehoefte.

Experimenten en pilots

We voeren gezamenlijk experimenten en pilots uit. Dit doen we aan de hand van een tevens gezamenlijk opgestelde innovatieroute! In deze route worden professionals stap voor stap meegenomen door het innovatieproces. Vanzelfsprekend worden alle inzichten weer gedeeld op het online platform.

Marktverkenning

Continu verkennen wij de markt. Welke (technologische) innovatie bestaat er al? Maar ook: wat zijn de laatste nieuwe innovaties (start-ups). Zo blijven we als regio goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!

Onderwijs

We werken samen met het onderwijs in de vorm van (kennis)uitwisseling tussen studenten en professionals. Studenten krijgen hierin een concrete rol. Zij zijn onderdeel van het project. Denk daarbij aan het up to date houden van het platform of het aanleveren van gebruikershandleidingen en filmpjes.

Innovatie-ambassadeur

De innovatie-ambassadeur is een zorgprofessional die beschikt over de juiste kennis, vaardigheden en tools om innovatie in de praktijk te kunnen vormgeven. Collega professionals worden door de innovatie-ambassadeur stap voor stap meegenomen in het doorlopen van de innovatieroute.

Innovatiebehoefte als startpunt

Vanuit de innovatiebehoefte worden inzichten verkregen én gedeeld, op basis waarvan vervolgens innovatiethema’s worden geformuleerd. Voor het ophalen van de innovatiebehoeften hebben we een eerste instrument ontwikkeld, waarin ook aandacht is voor de aspecten van positieve gezondheid.