Schrijf je in! Inspiratie event 'Bouwen aan veerkracht' - 12 december

Grote belangstelling voor Wzd-regiocongres: ‘Dit gaat organisaties helpen’

De Wet zorg en dwang leeft bij zorgprofessionals, zo blijkt uit de grote belangstelling voor het Wzd-regiocongres in Roermond op 7 november. Het opendeurenbeleid en onvrijwillige zorg in de thuiszorg staan er centraal. “We willen organisaties inspireren en helpen om verder te komen met de Wzd”, zegt Miranda Fleuren, projectleider bij ZorgConnect en organisator van het regiocongres.

“Het loopt geweldig”, zegt Miranda over de aanmeldingen voor het regiocongres. Toen ze collega’s haar doelstelling van 400 bezoekers vertelde, kreeg ze reacties als ‘ambitieus’, ‘te hoog gegrepen’ en ‘dat lukt je nooit’. Het tegendeel is waar. “We gaan over dat aantal heen. Organisaties werken aan de uitvoering van de Wzd, maar worstelen er ook mee. De wet is complex. Maar ieder mens heeft het recht om in vrijheid te leven en eigen keuzes te maken.”

Sterk programma

Miranda is blij met het inhoudelijk sterke programma. “De focus ligt op het opendeurenbeleid en onvrijwillige zorg in de thuissituatie. De drie sprekers – Brenda Frederiks, Vincent Moermans en Elleke Landweer – zijn dé autoriteiten op dit gebied. Zij brengen een duidelijk en inspirerend verhaal met handvatten om de Wzd goed in te voeren. Ook wordt de rol van de huisarts goed uitgelegd. En ’s middags kun je meedoen aan twee workshops. In totaal zijn er twaalf, dus er is keuze genoeg.”

De rol van de cliëntvertrouwenspersoon

Miranda vraagt extra aandacht voor één specifieke workshop: de rol van de cliëntvertrouwenspersoon. “Deze workshop is dé kans om te zien wat de toegevoegde waarde is van deze mensen. Ik heb de indruk dat zorgprofessionals een cliëntvertrouwenspersoon wel eens als lastig ervaren. Maar deze kan juist een zeer waardevolle rol vervullen; meedenken en sparren over wat het juiste is voor de cliënt. In de workshop gaat een cliëntvertrouwenspersoon daar op in.”

Schending mensenrechten

Miranda verwacht dat deelnemers aan het regiocongres na afloop met veel handvatten naar de eigen organisatie terugkeren. “Organisaties moeten nu echt werk maken van het opendeurenbeleid en het verminderen van onvrijwillige zorg in de thuiszorg. Cameratoezicht, eten en drinken achter slot en grendel, het gedwongen innemen van medicijnen of deuren die gesloten worden: het mag simpelweg niet zomaar. Brenda Frederiks noemt het een schending van de mensenrechten als mensen in een verpleeghuis zich niet vrij kunnen bewegen. Zo is het.”

 

Deel dit artikel

Innoveren in de ouderenzorg

Innoveren in de ouderenzorg. We kunnen er niet omheen. De komende jaren zal de vraag naar ouderenzorg alleen maar toenemen en zullen er steeds mínder zorgprofessionals in de ouderenzorg beschikbaar zijn die de benodigde zorg kunnen leveren. Daarbij komt ook nog eens dat de zorgvraag complexer gaat worden. Kortom; innoveren is cruciaal om goede ouderenzorg in de toekomst te blijven garanderen.

Ons doel!

Tevreden medewerkers én cliënten, dat is ons doel!

Interactief online platform

Alle resultaten komen samen op een interactief online platform. Hier wordt informatie en kennis verzameld, contact gelegd en van elkaar geleerd.

Om dit te kunnen verwezelijken wordt in het platform o.a. een uitleenservice opgezet. Met deze uitleenservice worden voor én door zorgprofessionals reviews verzameld over het gebruik van innovatieve producten. Zo leren we van en met elkaar!

Binnen het platform is ook ruimte voor het uitwisselen van ideeën en ideeën te generen op basis van onze regionale innovatiebehoefte.

Experimenten en pilots

We voeren gezamenlijk experimenten en pilots uit. Dit doen we aan de hand van een tevens gezamenlijk opgestelde innovatieroute! In deze route worden professionals stap voor stap meegenomen door het innovatieproces. Vanzelfsprekend worden alle inzichten weer gedeeld op het online platform.

Marktverkenning

Continu verkennen wij de markt. Welke (technologische) innovatie bestaat er al? Maar ook: wat zijn de laatste nieuwe innovaties (start-ups). Zo blijven we als regio goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!

Onderwijs

We werken samen met het onderwijs in de vorm van (kennis)uitwisseling tussen studenten en professionals. Studenten krijgen hierin een concrete rol. Zij zijn onderdeel van het project. Denk daarbij aan het up to date houden van het platform of het aanleveren van gebruikershandleidingen en filmpjes.

Innovatie-ambassadeur

De innovatie-ambassadeur is een zorgprofessional die beschikt over de juiste kennis, vaardigheden en tools om innovatie in de praktijk te kunnen vormgeven. Collega professionals worden door de innovatie-ambassadeur stap voor stap meegenomen in het doorlopen van de innovatieroute.

Innovatiebehoefte als startpunt

Vanuit de innovatiebehoefte worden inzichten verkregen én gedeeld, op basis waarvan vervolgens innovatiethema’s worden geformuleerd. Voor het ophalen van de innovatiebehoeften hebben we een eerste instrument ontwikkeld, waarin ook aandacht is voor de aspecten van positieve gezondheid.