Schrijf je in! Inspiratie event 'Bouwen aan veerkracht' - 12 december

Een flexpool is belangrijk, maar hoe organiseer je die goed?

Flexibel inzetbare medewerkers zijn belangrijk in de zorg, omdat ze je helpen om snel in te spelen op bijvoorbeeld piekmomenten of ziekte en vakantie. De zorg gaat dan gewoon door. Maar hoe organiseer je een succesvolle flexpool? Uitzendbureau Driessen hield er een inspiratiesessie over.

Personeelsplanning in de zorg is complex. Je hebt te maken met fulltimers en deeltijdkrachten, met verschillende kwalificaties en taken, scholingen, wet- en regelgeving en wensen, vakanties, verzuim en vertrek van collega’s. En dan speelt ook nog vaak een personeelstekort. Probeer dan het rooster maar eens rond te krijgen. Een pool met flexibel inzetbaar personeel kan helpen om de gaten op te vangen. Laat je dit door een externe partij regelen, dan loop je geen werkgeversrisico; dat ligt bij de partij waar je de flexkrachten inhuurt.

Succesfactoren voor een flexpool

Het succesvol opzetten van een flexpool vraagt om een duidelijke strategie en structuur. De eerste stap is het formuleren van een duidelijke doelstelling, zoals het verlagen van kosten of het verhogen van medewerkerstevredenheid. Het bepalen van de juiste omvang van de flexpool is ook essentieel. Duidelijke communicatie over verwachtingen met zowel vaste als flexibele medewerkers is een andere succesfactor. Ten slotte is het belangrijk om de flexpool continu te evalueren en aan te passen op basis van feedback van medewerkers en afdelingen.

Capaciteit van de flexpool bepalen

Een goede capaciteitsplanning is noodzakelijk om voldoende medewerkers beschikbaar te hebben zonder overcapaciteit te creëren. Je kunt hiervoor historische data analyseren, zoals piekmomenten tijdens griepseizoenen en verzuimcijfers te bestuderen. Door flexibel om te gaan met contracten, bijvoorbeeld via min-max contracten, kan een goede balans worden gevonden tussen vraag en aanbod.

Samenwerken met andere organisaties

Samenwerking met collega-zorgorganisaties kan een flexpool versterken en diverser maken. Samenwerken kan ook zinvol zijn gezien de krapte op de arbeidsmarkt en veranderende wetgeving rondom zzp’ers. Organisaties kunnen sowieso veel van elkaar leren bij de inzet van flexibele krachten. Samen staan we sterker. Daarom ook blijven ons als ZorgConnect inzetten om zorgorganisaties te ondersteunen bij het vinden van oplossingen voor dit uitdagende vraagstuk.

Deel dit artikel

Innoveren in de ouderenzorg

Innoveren in de ouderenzorg. We kunnen er niet omheen. De komende jaren zal de vraag naar ouderenzorg alleen maar toenemen en zullen er steeds mínder zorgprofessionals in de ouderenzorg beschikbaar zijn die de benodigde zorg kunnen leveren. Daarbij komt ook nog eens dat de zorgvraag complexer gaat worden. Kortom; innoveren is cruciaal om goede ouderenzorg in de toekomst te blijven garanderen.

Ons doel!

Tevreden medewerkers én cliënten, dat is ons doel!

Interactief online platform

Alle resultaten komen samen op een interactief online platform. Hier wordt informatie en kennis verzameld, contact gelegd en van elkaar geleerd.

Om dit te kunnen verwezelijken wordt in het platform o.a. een uitleenservice opgezet. Met deze uitleenservice worden voor én door zorgprofessionals reviews verzameld over het gebruik van innovatieve producten. Zo leren we van en met elkaar!

Binnen het platform is ook ruimte voor het uitwisselen van ideeën en ideeën te generen op basis van onze regionale innovatiebehoefte.

Experimenten en pilots

We voeren gezamenlijk experimenten en pilots uit. Dit doen we aan de hand van een tevens gezamenlijk opgestelde innovatieroute! In deze route worden professionals stap voor stap meegenomen door het innovatieproces. Vanzelfsprekend worden alle inzichten weer gedeeld op het online platform.

Marktverkenning

Continu verkennen wij de markt. Welke (technologische) innovatie bestaat er al? Maar ook: wat zijn de laatste nieuwe innovaties (start-ups). Zo blijven we als regio goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!

Onderwijs

We werken samen met het onderwijs in de vorm van (kennis)uitwisseling tussen studenten en professionals. Studenten krijgen hierin een concrete rol. Zij zijn onderdeel van het project. Denk daarbij aan het up to date houden van het platform of het aanleveren van gebruikershandleidingen en filmpjes.

Innovatie-ambassadeur

De innovatie-ambassadeur is een zorgprofessional die beschikt over de juiste kennis, vaardigheden en tools om innovatie in de praktijk te kunnen vormgeven. Collega professionals worden door de innovatie-ambassadeur stap voor stap meegenomen in het doorlopen van de innovatieroute.

Innovatiebehoefte als startpunt

Vanuit de innovatiebehoefte worden inzichten verkregen én gedeeld, op basis waarvan vervolgens innovatiethema’s worden geformuleerd. Voor het ophalen van de innovatiebehoeften hebben we een eerste instrument ontwikkeld, waarin ook aandacht is voor de aspecten van positieve gezondheid.