Schrijf je in! Inspiratie event 'Bouwen aan veerkracht' - 12 december

Onvrijwillige zorg

Meestal niet, soms wel!

Ontdek hoe persoonsgerichte zorg vrijheid, geluk en welzijn kan bevorderen binnen de kaders van de Wet zorg en dwang (Wzd).

Als zorgverlener wil je je cliënt de beste persoonsgerichte zorg bieden. Soms is dat onvrijwillige zorg, maar meestal niet. Er zijn vaak goede alternatieven.

Ieder mens heeft het recht om in vrijheid te leven en eigen keuzes te maken. Zelf beslissen wat je doet en waar je woont. Dat geldt ook voor kwetsbare mensen. De Wet zorg en dwang, die in 2020 is ingegaan, beschermt hun rechten. In deze wet staat dat er altijd vrijwillige zorg moet worden gegeven, tenzij het niet anders kan. Dat is bijvoorbeeld het geval als er ernstig gevaar dreigt voor je cliënt. Wat doe je dan?

Analyse

Om onvrijwillige zorg zoveel mogelijk te voorkomen, is het belangrijk dat je de situatie eerst multidisciplinair analyseert.

  • Wat is het probleem precies, voor wie en wanneer?
  • Wat kunnen oorzaken zijn?
  • Wat is de onderliggende behoefte?
  • Wat zijn symptomen?
  • Wat kunnen oplossingen zijn?

Deze analyse lukt het beste als je je cliënt goed kent. Denk aan zijn of haar voorgeschiedenis, gewoontes, rituelen en levensbepalende momenten. Raadpleeg het levensverhaal.

Mogelijke oplossingen

Je maakt de beste keuze uit mogelijke oplossingen. Meestal zal dat zorg op vrijwillige basis zijn. Maar soms is een bepaalde vorm van onvrijwillige zorg voor je cliënt de beste zorg. Bijvoorbeeld omdat er geen doeltreffend, vrijwillig alternatief is. In dat geval is het zaak te zoeken naar de minst ingrijpende oplossing en start je het Wzd-stappenplan.

Hoe kom je tot
de beste keuze? We weten dat veel zorgverleners in de praktijk worstelen met deze vraag.

Inspiratie voor jou

Kun je hulp gebruiken bij vraagstukken rondom onvrijwillige zorg? Hier helpen we je op weg met inspiratie, handige tips, hulpmiddelen en informatie. We gaan in op vier thema’s die je in je dagelijkse werk vaak tegenkomt.

  • Dagelijkse rituelen
  • Medicatie-inname
  • Naar buiten
  • Slaap en rust

Ieder mens heeft het recht om in vrijheid te leven en eigen keuzes te maken.

Meer informatie

Heb je vragen over onvrijwillige zorg? Of wil je meer informatie? Klik hier.

Onvrijwillige zorg

Meer informatie

Zorg ervoor dat je het levensverhaal en de rituelen van je cliënt kent.

Verrassende oplossingen

Als je het levensverhaal en de rituelen van je cliënt kent, kun je op verrassende oplossingen komen.
Een mooi voorbeeld uit het boek Da’s gek (2023) van Daniëlle Braun:
Een mevrouw met dementie heeft ernstige slaapproblemen. Op een dag heeft zij een heldere bui. Ze vertelt vol passie over vroeger. Ze was verloskundige op een plattelandsgemeenschap en heeft ongeveer het hele dorp op de wereld geholpen. Dag en nacht stond zij paraat om op pad te gaan voor bevallingen. De volgende dag heb je avonddienst. Je helpt mevrouw om zich klaar te maken voor de nacht. Ze heeft zelf de kleren uitgezocht die ze vannacht aandoet. Een gemakkelijke broek, een shirt, dunne trui, geen sieraden. Sokken houdt ze ook aan in bed. Naast het bed staan gemakkelijke instaplaarsjes. Op het nachtkastje ligt de pieper, deze staat aan, check. Mevrouw slaapt als een roosje. Voortaan slaapt mevrouw in haar kleren. Schoenen instapklaar naast het bed. Pieper aan, check. Omdat ze dat altijd zo deed.

Innoveren in de ouderenzorg

Innoveren in de ouderenzorg. We kunnen er niet omheen. De komende jaren zal de vraag naar ouderenzorg alleen maar toenemen en zullen er steeds mínder zorgprofessionals in de ouderenzorg beschikbaar zijn die de benodigde zorg kunnen leveren. Daarbij komt ook nog eens dat de zorgvraag complexer gaat worden. Kortom; innoveren is cruciaal om goede ouderenzorg in de toekomst te blijven garanderen.

Ons doel!

Tevreden medewerkers én cliënten, dat is ons doel!

Interactief online platform

Alle resultaten komen samen op een interactief online platform. Hier wordt informatie en kennis verzameld, contact gelegd en van elkaar geleerd.

Om dit te kunnen verwezelijken wordt in het platform o.a. een uitleenservice opgezet. Met deze uitleenservice worden voor én door zorgprofessionals reviews verzameld over het gebruik van innovatieve producten. Zo leren we van en met elkaar!

Binnen het platform is ook ruimte voor het uitwisselen van ideeën en ideeën te generen op basis van onze regionale innovatiebehoefte.

Experimenten en pilots

We voeren gezamenlijk experimenten en pilots uit. Dit doen we aan de hand van een tevens gezamenlijk opgestelde innovatieroute! In deze route worden professionals stap voor stap meegenomen door het innovatieproces. Vanzelfsprekend worden alle inzichten weer gedeeld op het online platform.

Marktverkenning

Continu verkennen wij de markt. Welke (technologische) innovatie bestaat er al? Maar ook: wat zijn de laatste nieuwe innovaties (start-ups). Zo blijven we als regio goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!

Onderwijs

We werken samen met het onderwijs in de vorm van (kennis)uitwisseling tussen studenten en professionals. Studenten krijgen hierin een concrete rol. Zij zijn onderdeel van het project. Denk daarbij aan het up to date houden van het platform of het aanleveren van gebruikershandleidingen en filmpjes.

Innovatie-ambassadeur

De innovatie-ambassadeur is een zorgprofessional die beschikt over de juiste kennis, vaardigheden en tools om innovatie in de praktijk te kunnen vormgeven. Collega professionals worden door de innovatie-ambassadeur stap voor stap meegenomen in het doorlopen van de innovatieroute.

Innovatiebehoefte als startpunt

Vanuit de innovatiebehoefte worden inzichten verkregen én gedeeld, op basis waarvan vervolgens innovatiethema’s worden geformuleerd. Voor het ophalen van de innovatiebehoeften hebben we een eerste instrument ontwikkeld, waarin ook aandacht is voor de aspecten van positieve gezondheid.