Schrijf je in! Inspiratie event 'Bouwen aan veerkracht' - 12 december

Onvrijwillige zorg

Naar buiten

Wat is de beste zorg voor jouw cliënt rondom naar buiten gaan?

Het is belangrijk om dat een cliënt in beweging blijft en blijft deelnemen aan de maatschappij. Dat draagt positief bij aan zijn of haar gezondheid. Maar het kan in sommige gevallen ook leiden tot een nadelige of gevaarlijke situatie. Wat is de beste zorg voor jouw cliënt? Soms is dat onvrijwillige zorg, maar meestal niet. Er zijn vaak goede alternatieven. Hieronder vind je inspiratie rondom naar buiten gaan.

Tips

  • Probeer zo veel mogelijk aan te sluiten bij de beweegbehoefte van je cliënt.
  • Levert het wandelen van een cliënt een gevaarlijke of nadelige situatie op? Bijvoorbeeld omdat je cliënt zich soms (’s nachts) buitensluit of de weg niet meer terug kan vinden?

Stel verdiepende vragen en zorg voor een goede analyse

  • Wat is het probleem precies, voor wie en wanneer?
  • Wat kunnen oorzaken zijn? Wat is de onderliggende behoefte?
  • Wat zijn symptomen?
  • Wat kunnen oplossingen zijn?
  • Er zijn allerlei hulpmiddelen waardoor een cliënt vrij en veilig kan blijven bewegen. Familieleden kunnen bijvoorbeeld de telefoon volgen van de cliënt (gps tracking) of met de cliënt een vaste route (met duidelijke markeerpunten) oefenen. Ook kunnen zij een groep samenstellen van wandel-buddy’s. Een ergotherapeut of fysiotherapeut kan helpen om de motoriek, kracht, behendigheid en het bewegingsbereik te verbeteren. Probeer die oplossing te vinden die het beste aansluit bij de oorzaak en onderliggende behoefte van de cliënt.

  • Onvrijwillige zorg kan soms een goede keuze zijn. Een voorbeeld daarvan is het sluiten van een deur van buitenaf. Dat gebeurt soms door familie, zonder toestemming van de cliënt. Signaleer je dit, maak het dan bespreekbaar. Als zorgprofessional kun je hierover meedenken. Vraag je ook af waarom iemand bijvoorbeeld ’s nachts opstaat om naar buiten te gaan. De deur sluiten kan soms een oplossing zijn waardoor iemand langer thuis kan blijven wonen. Maar het is belangrijk om altijd te zoeken naar de minst ingrijpende oplossing.

Samenvatting

Zorg op vrijwillige basis
Onvrijwillige zorg
Aansluiten bij de beweegbehoefte van je cliënt.
Pinkey-slot met pincode.
De deur sluiten van buitenaf.
Het volgen van de cliënt (gps tracking) met instemming van de cliënt.
Het volgen van de cliënt zonder instemming van de cliënt (bijvoorbeeld gps tracker verstoppen in kleding).
Groep wandel-buddy’s samenstellen.
Ergotherapeut en fysiotherapeut.
Vaste route oefenen met cliënt met vaste markeerpunten.

Lees meer over de Wet zorg en dwang:

Meer informatie over onvrijwillige zorg? Klik hier

Innoveren in de ouderenzorg

Innoveren in de ouderenzorg. We kunnen er niet omheen. De komende jaren zal de vraag naar ouderenzorg alleen maar toenemen en zullen er steeds mínder zorgprofessionals in de ouderenzorg beschikbaar zijn die de benodigde zorg kunnen leveren. Daarbij komt ook nog eens dat de zorgvraag complexer gaat worden. Kortom; innoveren is cruciaal om goede ouderenzorg in de toekomst te blijven garanderen.

Ons doel!

Tevreden medewerkers én cliënten, dat is ons doel!

Interactief online platform

Alle resultaten komen samen op een interactief online platform. Hier wordt informatie en kennis verzameld, contact gelegd en van elkaar geleerd.

Om dit te kunnen verwezelijken wordt in het platform o.a. een uitleenservice opgezet. Met deze uitleenservice worden voor én door zorgprofessionals reviews verzameld over het gebruik van innovatieve producten. Zo leren we van en met elkaar!

Binnen het platform is ook ruimte voor het uitwisselen van ideeën en ideeën te generen op basis van onze regionale innovatiebehoefte.

Experimenten en pilots

We voeren gezamenlijk experimenten en pilots uit. Dit doen we aan de hand van een tevens gezamenlijk opgestelde innovatieroute! In deze route worden professionals stap voor stap meegenomen door het innovatieproces. Vanzelfsprekend worden alle inzichten weer gedeeld op het online platform.

Marktverkenning

Continu verkennen wij de markt. Welke (technologische) innovatie bestaat er al? Maar ook: wat zijn de laatste nieuwe innovaties (start-ups). Zo blijven we als regio goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!

Onderwijs

We werken samen met het onderwijs in de vorm van (kennis)uitwisseling tussen studenten en professionals. Studenten krijgen hierin een concrete rol. Zij zijn onderdeel van het project. Denk daarbij aan het up to date houden van het platform of het aanleveren van gebruikershandleidingen en filmpjes.

Innovatie-ambassadeur

De innovatie-ambassadeur is een zorgprofessional die beschikt over de juiste kennis, vaardigheden en tools om innovatie in de praktijk te kunnen vormgeven. Collega professionals worden door de innovatie-ambassadeur stap voor stap meegenomen in het doorlopen van de innovatieroute.

Innovatiebehoefte als startpunt

Vanuit de innovatiebehoefte worden inzichten verkregen én gedeeld, op basis waarvan vervolgens innovatiethema’s worden geformuleerd. Voor het ophalen van de innovatiebehoeften hebben we een eerste instrument ontwikkeld, waarin ook aandacht is voor de aspecten van positieve gezondheid.