Het bestaand netwerk voor mensen met D-Zep, dementie en zeer ernstig probleemgedrag, wil verder doorontwikkelen en uitbouwen. Het Integraal Expertisecentrum Psychogeriatrie (IEP) heeft al ruim 8 jaar ervaring en kennis ontwikkeld op dit expertisegebied. De samenwerkende organisaties op het IEP zijn VIGO-Vincent van Gogh, Land van Horne, Proteion en De Zorggroep. De Zorggroep is hierin de penvoerder en zal het voortouw in deze ontwikkeling nemen, zowel in de regio Noord- en Midden-Limburg als voor de gehele provincie Limburg.
Het overkoepelend doel van D-Zep voor het samenwerkingsverband ZorgConnect is: ‘Beschikbaar houden en verspreiden van kennis en expertise voor de doelgroep D-zep, zowel landelijk als regionaal.’
Om de doelstellingen van dit thema te bereiken wordt het gesplitst in een aantal subdoelen en daarbij horende activiteiten.
Activiteiten:
Zorgen voor meer naamsbekendheid van het IEP in de regio, zodat meer verwijzers bekend zijn met het IEP en de vindbaarheid stijgt.
Activiteiten:
Het IEP neemt deel aan wetenschappelijk onderzoek en richtlijnontwikkeling. Dit is een belangrijke taak van het DEC. Daarnaast zet het IEP zich in om kennis te vertalen naar de praktijk.
Activiteiten:
Innoveren in de ouderenzorg. We kunnen er niet omheen. De komende jaren zal de vraag naar ouderenzorg alleen maar toenemen en zullen er steeds mínder zorgprofessionals in de ouderenzorg beschikbaar zijn die de benodigde zorg kunnen leveren. Daarbij komt ook nog eens dat de zorgvraag complexer gaat worden. Kortom; innoveren is cruciaal om goede ouderenzorg in de toekomst te blijven garanderen.
Tevreden medewerkers én cliënten, dat is ons doel!
Alle resultaten komen samen op een interactief online platform. Hier wordt informatie en kennis verzameld, contact gelegd en van elkaar geleerd.
Om dit te kunnen verwezelijken wordt in het platform o.a. een uitleenservice opgezet. Met deze uitleenservice worden voor én door zorgprofessionals reviews verzameld over het gebruik van innovatieve producten. Zo leren we van en met elkaar!
Binnen het platform is ook ruimte voor het uitwisselen van ideeën en ideeën te generen op basis van onze regionale innovatiebehoefte.
We voeren gezamenlijk experimenten en pilots uit. Dit doen we aan de hand van een tevens gezamenlijk opgestelde innovatieroute! In deze route worden professionals stap voor stap meegenomen door het innovatieproces. Vanzelfsprekend worden alle inzichten weer gedeeld op het online platform.
Continu verkennen wij de markt. Welke (technologische) innovatie bestaat er al? Maar ook: wat zijn de laatste nieuwe innovaties (start-ups). Zo blijven we als regio goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!
De innovatie-ambassadeur is een zorgprofessional die beschikt over de juiste kennis, vaardigheden en tools om innovatie in de praktijk te kunnen vormgeven. Collega professionals worden door de innovatie-ambassadeur stap voor stap meegenomen in het doorlopen van de innovatieroute.
Vanuit de innovatiebehoefte worden inzichten verkregen én gedeeld, op basis waarvan vervolgens innovatiethema’s worden geformuleerd. Voor het ophalen van de innovatiebehoeften hebben we een eerste instrument ontwikkeld, waarin ook aandacht is voor de aspecten van positieve gezondheid.