Binnen het thema gespecialiseerde zorg richten we ons op mensen met dementie en zeer ernstig probleemgedrag (D-Zep), een doelgroep die valt onder laag volume, hoog complexe zorg (LVHC). Deze doelgroep vereist gespecialiseerde kennis, gecentraliseerd in een regionaal expertisecentra (REC) en twee landelijke doelgroep expertisecentra (DEC): De Waalboog in Nijmegen en het Integraal Expertisecentrum voor Psychogeriatrie in Venray (IEP).
Het Integraal Expertisecentrum voor Psychogeriatrie (IEP)
Het IEP is een samenwerkingsverband tussen De Zorggroep, Vincent van Gogh, Proteion en Land van Horne. Het centrum heeft zowel een regionale als een landelijke functie. Ouderen met D-Zep hebben gespecialiseerde kennis en expertise nodig die verder reikt dan wat reguliere zorgcentra kunnen bieden. Het IEP in Venray heeft daarom een team van ervaren medewerkers, gespecialiseerd in zowel psychiatrie als geriatrie, gericht op het stabiliseren en verminderen van probleemgedrag.
Dankzij de samenwerking binnen het IEP ontvangen kwetsbare cliënten de gespecialiseerde zorg en behandeling die zij nodig hebben. Anne Munster, projectleider D-Zep ZorgConnect, benadrukt dat de vergrijzing en het feit dat mensen langer thuis blijven wonen, leidt tot een toename van de D-Zep populatie.
Outreachende functie IEP
Het IEP streeft ernaar specialistische zorg zo dicht mogelijk bij de woonomgeving van de cliënt te bieden. De outreachende functie van het IEP zorgt ervoor dat kennis en expertise naar de cliënt worden gebracht. Het doel is om de kwaliteit van zorg en behandeling te optimaliseren zonder dat cliënten hun vertrouwde omgeving hoeven te verlaten. Zorgteams en mantelzorgers krijgen de begeleiding en ondersteuning bij het omgaan met ernstig probleemgedrag, zodat de zorg voor de cliënt zo optimaal mogelijk blijft.
Alleen wanneer de gedragsproblemen te complex of te ernstig zijn om ter plaatse te behandelen, kunnen cliënten tijdelijk worden opgenomen op de gespecialiseerde afdelingen in Venray. Hier ontvangen zij intensieve behandeling en stabilisatie. Een opname is echter een laatste redmiddel. Tijdens de opname, die gemiddeld drie maanden duurt, werken de professionals van het IEP intensief aan de stabilisatie van de cliënt. Na stabilisatie kunnen zij terugkeren naar hun huidige of nieuwe woonplek met nazorg vanuit het IEP om verdere ondersteuning te garanderen.
Werkwijze IEP
Bij de behandeling van een persoon met D-Zep begint het proces met een consultatie, waarin het team de omgangsbenadering afstemt op de specifieke behoeften van de cliënt. Kleine aanpassingen kunnen hier al een groot verschil maken. Het IEP biedt maatwerk in aanpak en behandeling, waarbij, indien nodig, therapieën, medicatie en andere hulpmiddelen worden ingezet.
Het IEP biedt concrete ondersteuning aan zorg- en behandelteams in Limburg en aan andere REC’s D-Zep:
- Advies: Het consultatieteam van het IEP adviseert zorgprofessionals van psychogeriatrische (PG)-afdelingen in Limburg over de omgang met cliënten met zeer ernstig probleemgedrag. Daarnaast kunnen andere REC’s advies en consultatie aanvragen bij de DEC’s. Naast het IEP is de afdeling De Wingers van De Waalboog (Nijmegen) ook een DEC voor deze doelgroep;
- Tijdelijke opname: Soms is een tijdelijke opname van cliënten noodzakelijk op de gespecialiseerde afdelingen van het IEP in Venray.