Interviews met mantelzorgers
Bij La Providence zijn recent 22 gesprekken gevoerd met mantelzorgers om inzicht te krijgen in hun ervaringen en de samenwerking met de zorgorganisatie.
De interviews hadden een open karakter, waarbij mantelzorgers hun ervaringen met de zorgorganisatie en zorgmedewerkers konden delen. Er werd gesproken over hun eigen mantelzorgervaringen, successen en verbeterpunten in de samenwerking, inclusief communicatie, en andere relevante onderwerpen.
Het doel van deze gesprekken was om La Providence meer inzicht te geven in hoe mantelzorgers de samenwerking ervaren. Deze inzichten zullen worden meegenomen in toekomstige project- en beleidsplannen.
Uit de interviews kwamen enkele belangrijke conclusies naar voren:
- Mantelzorgers van thuiswonende kwetsbare personen, inclusief die in zorgappartementen, ervaren over het algemeen een hogere belasting. Dit is vooral het geval als zij niet goed de weg weten, geen duidelijke zorgvraag hebben of geen ondersteuning krijgen bij het bewaken van hun grenzen.
- In de zorgappartementen kunnen de verschillende indicaties (WMO, WLZ, wel of geen medische indicatie) verwarrend zijn voor zowel mantelzorgers als personeel.
- Ondanks enkele verbeterpunten in de samenwerking, zijn mantelzorgers over het algemeen tevreden over de zorg die aan hun naasten wordt verleend, zowel binnen La Providence als in de thuiszorg. Ze begrijpen ook de uitdagingen rondom personeelsbezetting.
Communicatie is een belangrijk aandachtspunt
Een belangrijk aandachtspunt dat door veel mantelzorgers is benoemd, is de communicatie. Hoewel de invulling hiervan varieerde, kwamen de volgende aspecten naar voren:
- Weinig aandacht voor de mantelzorger zelf: De communicatie is vaak functioneel en eenzijdig, wat irritaties kan veroorzaken. Mantelzorgers willen zich gehoord voelen en ruimte krijgen voor hun normen en waarden.
- Eenzijdig contact via CarenZorgt: Hoewel men tevreden is over CarenZorgt, worden vragen van mantelzorgers niet altijd beantwoord en is de communicatie vaak zakelijk.
- Ontvangst van de nieuwsbrief: Niet alle mantelzorgers ontvangen de nieuwsbrief, waardoor zij zich niet altijd goed geïnformeerd voelen over ontwikkelingen.
- Persoonlijk contact met zorgmedewerkers: Mantelzorgers vinden het soms lastig om persoonlijk contact te krijgen, vooral als CarenZorgt niet voldoet.
- Interne communicatie tussen medewerkers: Goede communicatie tussen medewerkers is essentieel, vooral bij personeelswisselingen, om rust en structuur voor bewoners te waarborgen.
- Informatie over zorgveranderingen: Mantelzorgers worden soms onvoldoende geïnformeerd over veranderingen in de zorg, waardoor hun inbreng niet optimaal wordt benut.
Het is essentieel om te erkennen dat er geen voorkennis is over de mate van betrokkenheid van een mantelzorger of de familiegeschiedenis. Daarom is het cruciaal om geen oordelen te vellen, maar juist te luisteren naar de mantelzorger en hun verhaal serieus te nemen. Dit kan waardevolle informatie opleveren die de betrokkenheid van de mantelzorger verklaart. Hoewel werkdruk het moeilijk kan maken om tijd vrij te maken voor mantelzorgers, is het belangrijk om dit wel te doen, omdat het uiteindelijk in ieders voordeel is. Effectieve communicatie en aandacht voor de mantelzorger kunnen de samenwerking verbeteren en bijdragen aan betere zorg voor de bewoners.
Wat levert het op?
- Plek om ervaringen en inzichten te delen
- Meer inzicht hoe we als organisatie mantelzorgers beter kunnen ondersteunen
- Aandacht voor mantelzorgers werd positief ervaren
- Met maatwerk is meer mogelijk