Inspiratie event

Bouwen aan veerkracht

Op weg naar een waardevolle toekomst voor ouderen en zorgverleners

Op donderdag 12 december organiseren we een regionaal inspiratie event voor alle zorgmedewerkers in de VVT. Tijdens dit event delen we de resultaten, mijlpalen en inzichten van de negen thema’s en bijbehorende projecten. Ook gaan we samen met Bram de Boer en Floris Venneman in gesprek over de toekomst van de ouderenzorg. Hierbij komen vragen aan bod zoals; Wat willen en kunnen ouderen zelf? Hoe nemen ze regie over hun toekomst? En hoe ga je hier als zorgmedewerker mee om? Kortom, hoe bouwen we aan veerkracht? Onder begeleiding van onze dagvoorzitter Frans Pollux.  

Donderdag 12 december

Van 13:00 tot 17:00 met aansluitend een netwerkmogelijkheid

Voor zorgmedewerkers

in de VVT in Noord- en Midden-Limburg

Locatie

Brightlands Campus Greenport Villafloraweg 1 in Venlo

Onze sprekers

Floris Venneman

Floris Venneman is ondernemer en mede-oprichter van Bureauvijftig. Hij deelt zijn ervaringen graag met de wereld om anderen te prikkelen en inspireren. Gegarandeerd een verhaal vol energie, openheid en positiviteit.

Floris doet met zijn team wekelijks onderzoek in het eigen Nationale 50Plus Panel met daarin zo'n 6.000 ouderen. De uitkomsten vertalen zij naar waardevolle inzichten voor strategie, beleid, campagnes en (woon)concepten. Met als uiteindelijk doel om ouderen te bereiken, beïnvloeden en te bewegen. Bureauvijftig realiseert samen met klanten oplossingen rondom de uitdagingen die komen met de (dubbele) vergrijzing. Denk aan: geclusterde woonvormen en implementatie van zorginnovatie vanuit ouderen zelf.

Bram de Boer

Bram de Boer is universitair docent op de universiteit Maastricht. Hij is werkzaam als onderzoeker binnen de Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg en focust zich op innovatieve woonzorgconcepten voor mensen met dementie.

Zijn onderzoek richt zich op het dagelijks leven van bewoners van verpleeghuizen en hoe de omgeving hier een rol in speelt.

Het programma

Tijd Activiteit
Vanaf 12:15 uur Ontvangst met soep en broodjes + gelegenheid om kennis te maken met actielijnen bij de marktkraampjes
13:00 - 13:15 uur Welkomstwoord
13:15 - 14:15 uur Floris Venneman: De nieuwe generatie ouderen. Hoe veerkrachtig zijn zij?
14:15 - 15:00 uur Pauze met koffie en vlaai + gelegenheid om kennis te maken met actielijnen bij de marktkraampjes
15:05 - 15:35 uur Workshops 1e sessie
15:45 - 16:15 uur Workshops 2e sessie
16:20 - 16:50 uur Bram de Boer: Innovatieve woonzorgconcepten en vitale gemeenschappen
16:50 - 17:00 uur Slotwoord
17:00 - 17:30 uur Netwerkborrel

Workshops

Tijdens het event zijn er twee workshoprondes. Op het inschrijfformulier kun je voor elke ronde twee voorkeuren aangeven uit de vijf beschikbare workshops. 

Je bent van harte welkom!

Deze bewaren ivm default closed css

Het informele netwerk wordt voor de toekomst alleen maar een belangrijkere partner in de ondersteuning van kwetsbare ouderen. Wie is dat informele netwerk en wat zijn hun beweegredenen om actief te zijn? Wat kan hen hierin helpen of juist belemmeren? En hoe zorgen we dat deze mantelzorgers, vrijwilligers en wijkbewoners hun veerkracht behouden? Wat hebben zíj nodig en wat vraagt dat van ons als professionals?

Deze workshop wordt gegeven door Phyllis den Brok.

Balans in de roosters, hoe doe je dat?

Limburg staat hoog ik de landelijke top 10 als het gaat om vergrijzing en ontgroening. Dat betekent dat wij meer dan wie dan ook ons capaciteitsmanagement goed moeten doen. Om dat goed te doen moeten we veel scherper weten wat we in huis hebben aan talenten en capaciteiten. Daarnaast weten we nog onvoldoende hoe we deze talenten en capaciteiten slim in kunnen zetten. Met andere woorden, hier valt echt nog een wereld te winnen.

Tijdens deze workshop laten we zien hoe functiedifferentiatie, informele zorg en innovatie belangrijke sleutels zijn naar de oplossing. Ook laten we je zien wat er in Nederland al gebeurt op dit vlak, we delen good practices en je krijgt een korte uitleg van de tool CATO.

Deze workshop wordt gegeven door Nanette Welten.

Stepped Care gaat over het principe van getrapte zorg, waarbij een steeds intensievere vorm van zorg wordt geleverd zonder dat het de bedoeling is om alle stappen te doorlopen.

Wat is hier nu zo bijzonder aan? Is dit nu nieuw? Deze vragen komen aan bod tijdens deze workshop. We delen de ervaringen die door het lerend netwerk zijn opgedaan met dit onderwerp. We laten de meerwaarde zien en ook delen we welke stappen er in de toekomst nog gezet kunnen gaan worden.

De opgave in de zorg wordt door vergrijzing alleen maar groter en de hoeveelheid mensen met wie de zorg geleverd wordt groeit niet. Dat vraagt een heleboel van de medewerkers. Belangrijk daarbij is dat medewerkers weten wat hun talenten zijn, waar ze energie van krijgen en hoe ze omgaan met teleurstellingen in het werk, met andere woorden: veerkrachtig zijn!

Hoe werken we aan veerkracht? Wat helpt wel en wat niet? Wat vraagt dit van een organisatie en welke hobbels kom je tegen?

Tijdens deze workshop worden inzichten gedeeld en ga je aan de slag met deze vragen.

Deze workshop wordt gegeven door Karin Hommels.

Steeds meer mensen met een complexe zorgbehoefte wonen thuis en afgelopen jaren hebben we als Specialisten Ouderengeneeskunde al veel ervaring opgedaan met het samenwerken met de eerste lijn. Bij de samenwerking komen we allerlei vraagstukken tegen:

  • Wat verwachten huisartsen van ons en andersom?
  • Hoe betrekken we thuis?
  • Hoe werken we als SO effectief samen met thuiszorg en andere partners in de zorg?
  • Hoe kijken de organisaties naar de samenwerking en hoe verloopt de samenwerking tussen de organisaties?
  • Welke ontwikkelingen zien we in de nabije toekomst?


Genoeg ervaring dus die we graag met jullie delen en waarover we met elkaar in gesprek kunnen.

Interesse? We zien je graag!

Markt

Op diverse momenten kun je een bezoek brengen aan de marktkramen. Hier maak je kennis met de actielijnen van ZorgConnect. Projectleiders en werkgroepleden vertellen je graag meer over wat er de afgelopen jaren is ontwikkeld en bereikt. 

Inschrijven

Schrijf je hieronder in voor het event. Deelname aan het event is gratis, maar niet vrijblijvend. Mocht je toch niet kunnen komen, stuur ons bij voorkeur tijdig een e-mail naar contact@zorgconnectlimburg.nl dan kunnen wij jouw plek aan iemand anders vergeven.

Let op: je kunt je aanmelden tot uiterlijk 25 november. 

Jouw gegevens


Workshops

Geef per workshopronde een eerste en tweede keuze aan*
Workshopronde 1 - eerste voorkeur
Workshopronde 1 - tweede voorkeur
Workshopronde 2 - eerste voorkeur
Workshopronde 2 - tweede voorkeur
Heb je nog opmerkingen of vragen?
*Je kunt jouw voorkeur opgeven maar krijgt geen garantie op inschrijving. Mocht de workshop van jouw keuze vol zijn, dan proberen we je in een workshop met een soortgelijk thema in te delen.

Innoveren in de ouderenzorg

Innoveren in de ouderenzorg. We kunnen er niet omheen. De komende jaren zal de vraag naar ouderenzorg alleen maar toenemen en zullen er steeds mínder zorgprofessionals in de ouderenzorg beschikbaar zijn die de benodigde zorg kunnen leveren. Daarbij komt ook nog eens dat de zorgvraag complexer gaat worden. Kortom; innoveren is cruciaal om goede ouderenzorg in de toekomst te blijven garanderen.

Ons doel!

Tevreden medewerkers én cliënten, dat is ons doel!

Interactief online platform

Alle resultaten komen samen op een interactief online platform. Hier wordt informatie en kennis verzameld, contact gelegd en van elkaar geleerd.

Om dit te kunnen verwezelijken wordt in het platform o.a. een uitleenservice opgezet. Met deze uitleenservice worden voor én door zorgprofessionals reviews verzameld over het gebruik van innovatieve producten. Zo leren we van en met elkaar!

Binnen het platform is ook ruimte voor het uitwisselen van ideeën en ideeën te generen op basis van onze regionale innovatiebehoefte.

Experimenten en pilots

We voeren gezamenlijk experimenten en pilots uit. Dit doen we aan de hand van een tevens gezamenlijk opgestelde innovatieroute! In deze route worden professionals stap voor stap meegenomen door het innovatieproces. Vanzelfsprekend worden alle inzichten weer gedeeld op het online platform.

Marktverkenning

Continu verkennen wij de markt. Welke (technologische) innovatie bestaat er al? Maar ook: wat zijn de laatste nieuwe innovaties (start-ups). Zo blijven we als regio goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!

Onderwijs

We werken samen met het onderwijs in de vorm van (kennis)uitwisseling tussen studenten en professionals. Studenten krijgen hierin een concrete rol. Zij zijn onderdeel van het project. Denk daarbij aan het up to date houden van het platform of het aanleveren van gebruikershandleidingen en filmpjes.

Innovatie-ambassadeur

De innovatie-ambassadeur is een zorgprofessional die beschikt over de juiste kennis, vaardigheden en tools om innovatie in de praktijk te kunnen vormgeven. Collega professionals worden door de innovatie-ambassadeur stap voor stap meegenomen in het doorlopen van de innovatieroute.

Innovatiebehoefte als startpunt

Vanuit de innovatiebehoefte worden inzichten verkregen én gedeeld, op basis waarvan vervolgens innovatiethema’s worden geformuleerd. Voor het ophalen van de innovatiebehoeften hebben we een eerste instrument ontwikkeld, waarin ook aandacht is voor de aspecten van positieve gezondheid.