Instructievideo's WZD-Maatregel
De Wet zorg en dwang regelt de rechten bij onvrijwillige zorg of onvrijwillige opname van mensen met een verstandelijke beperking en mensen met een psychogeriatrische aandoening (zoals dementie).
De kern van de Wet zorg en dwang is ‘Nee, tenzij’. De zorg voor ouderen met dementie en mensen met een verstandelijke beperking moet zoveel mogelijk op vrijwillige basis plaatsvinden. Soms kunnen mensen met dementie of een verstandelijke beperking niet (meer) zelf inschatten wat goed voor hen is. Zorgverleners helpen ze dan bij die keuzes. Het uitgangspunt van de Wet zorg en dwang is dat onvrijwillige zorg daarbij niet wordt toegepast, tenzij het niet anders kan.
Onvrijwillige zorg & stappenplan
Onvrijwillige zorg is zorg waarmee de cliënt of zijn vertegenwoordiger niet instemt en zorg waarmee de vertegenwoordiger heeft ingestemd maar waartegen de cliënt zich verzet.
Onvrijwillige zorg kan alleen in het zorgplan worden opgenomen aan de hand van een multidisciplinaire besluitvormingsprocedure. Deze procedure wordt het stappenplan genoemd. Dit stappenplan in de Wet zorg en dwang (Wzd) regelt de stappen die de zorgverantwoordelijke moet zetten bij de beoordeling of onvrijwillige zorg noodzakelijk is. In het stappenplan staat ook welke deskundigen de zorgverantwoordelijke daarbij op welk moment moet betrekken en op welke momenten het zorgplan geëvalueerd moet worden. Het doel van het stappenplan is om onvrijwillige zorg te voorkomen, zo snel mogelijk af te bouwen of minder ingrijpende alternatieven in te zetten.
Vormen van onvrijwillige zorg
De Wzd onderscheidt negen categorieën van (onvrijwillige) zorg:
- toedienen van vocht, voeding en medicatie, medische handelingen en therapeutische maatregelen;
- beperken van de bewegingsvrijheid;
- insluiten;
- uitoefenen van toezicht op betrokkene;
- onderzoek aan kleding of lichaam;
- onderzoek van de woon- of verblijfsruimte op gedrag beïnvloedende middelen of gevaarlijke voorwerpen;
- controleren op de aanwezigheid van gedrag beïnvloedende middelen;
- beperken van de vrijheid om het eigen leven in te richten;
- beperken van het recht op het ontvangen van bezoek.
Een WZD-maatregel aanmaken
Kan ernstig nadeel alleen afgewend worden door inzet van onvrijwillige zorg? Dan maak je een ‘Wet zorg en dwang-maatregel’ aan. De maatregel wordt altijd beoordeeld door de WZD-functionaris.
In onderstaande instructievideo leggen we uit hoe je een maatregel aanmaakt en invult. In déze video gebruiken we daarvoor ‘Ons Dossier’. Gebruikt jouw organisatie een ander systeem? Bekijk ook dan gerust deze video, hij kan ook dan heel behulpzaam zijn:
Evaluatie & Noodmaatregel
Voor het evalueren van een WZD-maatregel en het aanmaken van een noodmaatregel worden nog intstructievideo’s gemaakt. Deze volgen snel.