Schrijf je in voor de nieuwsbrief! Ontvang het laatste nieuws maandelijks in je mailbox.

Samenwerkende Zorg

De komende jaren staat Sint Jozef voor een aantal uitdagingen: een toenemend aantal ouderen, een groeiende vraag naar zorgmedewerkers en een steeds veranderde omgeving. Sint Jozef ziet voor zichzelf een belangrijke taak om de ouder wordende inwoners van Meijel te ondersteunen om langer veilig en verantwoord thuis te laten wonen. Als iemand vanwege allerlei redenen niet meer thuis kan wonen en naar Sint Jozef verhuist, zorgen we dat diegene zich bij Sint Jozef ook echt thuis voelt. Om dit in toekomst te kunnen blijven realiseren zullen mantelzorgers hierbij steeds een belangrijkere rol gaan spelen. Het samenspel tussen de deze groep en de medewerker leefplezier, verzorgenden, verpleegkundigen en vrijwilligers zorgt ervoor dat bewoners en cliënten zich thuis voelen ongeacht de woonomgeving. Het doel is dat de mantelzorgers een volwaardige plek krijgt binnen Sint Jozef.

De projectgroep Samenwerkende Zorg is hiermee aan de slag om dit verder te ontwikkelen en te concretiseren. Om de dialoog te voeren met de het zorgpersoneel, vrijwilligers, mantelzorg over de mogelijke inzet van samenwerkende zorg is ondersteunend hierover een filmpje gemaakt waarin een toekomstscenario in beeld gebracht wordt als aan de ene kant wél en aan de andere kant géén samenwerkende zorg ingezet zou worden.

Tevens is hiervoor door de projectgroep een nieuwe rol met in de vorm van een mantelzorgcoach binnen Sint Jozef toegevoegd en inmiddels als pilot ingevuld. Deze mantelzorgcoach is de verbinder én de coach tussen medewerker leefplezier, zorgmedewerkers, cliëntadviseurs, vrijwilligers en de mantelzorgers. Aan de ene kant ondersteunt deze coach de zorgverleners in het voeren van gesprekken met huidige en toekomstige mantelzorgers hoe zij hun inzet ervaren, wat verbeterpunten zijn, wat ze mogelijk meer zouden willen, waar ze mogelijke obstakels zien, welke mogelijke ondersteuning zij nog zouden willen en hoe we hen langer kunnen binden aan de organisatie. Anderzijds onderzoekt deze mantelzorgcoach op basis van deze gesprekken samen met de zorgverleners welke concrete bijdrage mantelzorgers kunnen bieden en welke kennis en begeleiding de mantelzorgers nodig hebben.

Wat levert het op?

Innoveren in de ouderenzorg

Innoveren in de ouderenzorg. We kunnen er niet omheen. De komende jaren zal de vraag naar ouderenzorg alleen maar toenemen en zullen er steeds mínder zorgprofessionals in de ouderenzorg beschikbaar zijn die de benodigde zorg kunnen leveren. Daarbij komt ook nog eens dat de zorgvraag complexer gaat worden. Kortom; innoveren is cruciaal om goede ouderenzorg in de toekomst te blijven garanderen.

Ons doel!

Tevreden medewerkers én cliënten, dat is ons doel!

Interactief online platform

Alle resultaten komen samen op een interactief online platform. Hier wordt informatie en kennis verzameld, contact gelegd en van elkaar geleerd.

Om dit te kunnen verwezelijken wordt in het platform o.a. een uitleenservice opgezet. Met deze uitleenservice worden voor én door zorgprofessionals reviews verzameld over het gebruik van innovatieve producten. Zo leren we van en met elkaar!

Binnen het platform is ook ruimte voor het uitwisselen van ideeën en ideeën te generen op basis van onze regionale innovatiebehoefte.

Experimenten en pilots

We voeren gezamenlijk experimenten en pilots uit. Dit doen we aan de hand van een tevens gezamenlijk opgestelde innovatieroute! In deze route worden professionals stap voor stap meegenomen door het innovatieproces. Vanzelfsprekend worden alle inzichten weer gedeeld op het online platform.

Marktverkenning

Continu verkennen wij de markt. Welke (technologische) innovatie bestaat er al? Maar ook: wat zijn de laatste nieuwe innovaties (start-ups). Zo blijven we als regio goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!

Onderwijs

We werken samen met het onderwijs in de vorm van (kennis)uitwisseling tussen studenten en professionals. Studenten krijgen hierin een concrete rol. Zij zijn onderdeel van het project. Denk daarbij aan het up to date houden van het platform of het aanleveren van gebruikershandleidingen en filmpjes.

Innovatie-ambassadeur

De innovatie-ambassadeur is een zorgprofessional die beschikt over de juiste kennis, vaardigheden en tools om innovatie in de praktijk te kunnen vormgeven. Collega professionals worden door de innovatie-ambassadeur stap voor stap meegenomen in het doorlopen van de innovatieroute.

Innovatiebehoefte als startpunt

Vanuit de innovatiebehoefte worden inzichten verkregen én gedeeld, op basis waarvan vervolgens innovatiethema’s worden geformuleerd. Voor het ophalen van de innovatiebehoeften hebben we een eerste instrument ontwikkeld, waarin ook aandacht is voor de aspecten van positieve gezondheid.