- Home
- Thema’s
- Wet Zorg & Dwang
- Meestal niet, soms wel!
- Medicatie-inname
Onvrijwillige zorg
Medicatie-inname
Wat is de beste zorg voor jouw cliënt rondom medicatie-inname?
Het is belangrijk om zorgvuldig om te gaan met medicijnen. Als je cliënt een medicijn weigert of het verkeerde medicijn inneemt (of de verkeerde hoeveelheid), kan dat ernstige gezondheidsgevolgen hebben. Het is logisch dat je dat wilt voorkomen. Misschien denk je al snel aan een medicijnkluisje, maar deze vorm van onvrijwillige zorg is niet altijd nodig. Wat is de beste zorg voor jouw cliënt? Soms is dat onvrijwillige zorg, maar meestal niet. Er zijn vaak goede alternatieven. Hieronder vind je inspiratie rondom medicatie-inname.
Tips
- Onvrijwillige zorg op het vlak van medicijninname kan soms een goede keuze zijn. Bijvoorbeeld als je cliënt wilsonbekwaam is op het vlak van medicijninname en zich verzet tegen de inname van noodzakelijke medicijnen. Het kan soms een oplossing zijn om deze (tijdelijk) verdekt toe te (laten) dienen. Denk aan een situatie waarin een cliënt thuis kan blijven wonen als deze de medicijnen inneemt.Wat ook vaak voorkomt, is dat een cliënt niet goed kan omgaan met medicijnen. Het kan dan nodig zijn om deze te verstoppen of in een kluisje te plaatsen. Ook dit zijn vormen van onvrijwillige zorg. Een keuze voor onvrijwillige zorg moet vastgelegd worden in het Zorgplan. Het is altijd zaak te zoeken naar de minst ingrijpende oplossing.
- Verzet je cliënt zich tegen een medicatiekluisje? Volg dan het Wzd-stappenplan.
- Vaak zijn er passende vrijwillige alternatieven. Je cliënt is bijvoorbeeld wilsonbekwaam op het vlak van medicijninname, maar het volstaat om de medicijnen in huis uit het zicht te houden. Of je cliënt is wilsbekwaam op dit vlak, maar kan wel hulp gebruiken bij de medicijninname. Voorbeelden van zorg op vrijwillige basis zijn een medicijnhorloge, medicijndispenser, medicijndoos met herinnering en apps voor medicatieherinnering. Met een goede analyse kun je het juiste hulpmiddel adviseren.
Samenvatting
Zorg op vrijwillige basis | Onvrijwillige zorg |
---|---|
Medicijnhorloge, medicijndispenser, medicijndoos met herinnering of apps voor medicatieherinnering. | Medicijnen verdekt toedienen, bijvoorbeeld in de appelmoes, zonder medeweten van de cliënt. Bijvoorbeeld omdat deze zich verzet tegen de inname van noodzakelijke medicijnen (cliënt is terzake wilsonbekwaam). |
Medicijnen uit het zicht leggen of medicijnkluisje met instemming van de cliënt (cliënt is terzake wilsonbekwaam). | Medicijnen verstoppen of medicijnkluisje inzetten tegen
de wil van de cliënt (cliënt is terzake wilsonbekwaam). |
Meer informatie
Heb je vragen over onvrijwillige zorg? Of wil je meer informatie? Klik hier.